Ēnu diena: no parlamenta un bankas līdz dzemdību namam un Valsts valodas centram

© Sputnik / Sergey MelkonovМолодые "тени" в кабинете у профессора Романса Лациса, руководителя Центра хирургии сердца
Молодые тени в кабинете у профессора Романса Лациса, руководителя Центра хирургии сердца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sācies pēdējais Ēnu dienas pieteikumu iesniegšanas posms: skolēni varēs vērot visdažādāko speciālistu darbu – no deputātiem un diplomātiem līdz meteorologiem un Nacionālo bruņoto spēku komandierim.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Tradicionālā akcija "Ēnu diena" šogad notiks 14. februārī, vēsta projekta rīkotājs Junior Achievement – Young Enterprise Latvija savā mājaslapā.

Skolēni vēl var paspēt iesniegt pieteikumus un iegūt iespēju novērot dažādu iestāžu darbinieku darbu – gan valsts iestādēs, gan privātuzņēmumos.

Skolēni, kuri vēlas piedalīties svarīgu valsts lēmumu pieņemšanas brīdī, tiek aicināti uz Saeimu, tiek ziņots parlamenta mājaslapā. Šo tradīciju iestāde atbalsta jau desmito gadu pēc kārtas, šajā laikā Saeimā pabijuši vairāk nekā divi tūkstoši skolēnu.

"Latvijas simtgades gadā vairāk nekā citkārt domājam par savu valsti un tās nākotni. Bet Latvijas nākotne ir atkarīga tieši no jums – no jūsu zināšanām, uzdrīkstēšanās un vēlmes sasniegt savus mērķus. Tādēļ esiet aktīvi un iesaistieties!" — vēršas pie skolēniem Saeimas spīkere Ināra Mūrniece.

Ēnu dienā skolēnus aicina arī Ārlietu ministrija.

"Ja vēl mācies, bet Tevi jau interesē diplomāta profesija, iepazīsties ar informāciju par karjeras izglītības programmu Ēnu diena un piesakies "ēnot" Ārlietu ministrijā," — uzrakstīja iestāde.

Arī Aizsardzības ministrija piedalīsies akcijā: savas ēnas būs parlamenta sekretāram Viesturam Sileniekam, Nacionālo bruņoto spēku komandierim Leonīdam Kalniņam un Jaunsardzes centra direktoram Aivim Mirbaham un citiem darbiniekiem.

"Aicinām skolēnus "ēnot" aizsardzības nozares amatpersonas," — uzrakstīja ministrija.

Tos, kurus interesē sabiedriskās kārtības uzraudzīšana, aicina uz Valsts policiju.

"Kā kļūt par policistu? Kāds ir policistu ikdienas darbs? Skolēn, ja arī tevi interesē policijas darbs un varbūt nākotnē vēlies kļūt par vienu no mums, gaidīsim tevi Ēnu dienā — 14.februārī!" — paziņoja policijā. Pieteikums un neliels motivācijas vēstule ir jāsūta pa e-pastu enudiena@vp.gov.lv.

Lielu vakanču daudzveidību piedāvā Rīgas pašvaldība uzņēmumi, vēsta portāls riga.lv. Šeit ir gan transporta uzņēmums Rīgas satiksme, gan uzraudzības kompānija Rīgas namu pārvaldnieks, gan apkures kompānija Rīgas siltums, gan policija, gan bērnu dārzi.

"Skolēni un profesionālo skolu audzēkņi! Jums ir iespēja pieteikties uz izsludinātajām vakancēm ikgadējā karjeras izglītības programmā Ēnu dienā, kas norisināsies 14. februārī. Izvēlies kādu no vakancēm pie mums," — uzrakstīja kompānija Rīgas satiksme, kura piedāvā pavadīt dienu, vērojot vadītājus, kontrolierus vai atslēdzniekus.

Rīgas domes deputāts Mārtiņš Bondars, kurš tagad sakarā ar tiesas lēmumu ir spiests pārtikt no minimālās algas, arī vēlas dalīties politiskās darbības pieredzē ar jauno paaudzi.

"Gribi saprast, vai politika ir Tavs aicinājums? 14. februārī Tev ir iespēja iejusties Rīgas domes deputāta lomā," — uzrakstīja Bondars.

Par Bondara ēnām jau vēlas kļūt divi cilvēki.

Projektā piedalās arī Rīgas Dzemdību nams, taču bērniem, protams, nepiedāvās piedalīties dzemdību pieņemšanas procesā. Viņi apgūs jaundzimušo kopšanu kā medmāsas palīgi. Šai vakancei pretendē jau pieci skolēni. Vecāko klašu skolēni visā Latvijā var pievienoties ātrās palīdzības brigādēm.

"Aicinām vecāko klašu skolēnus pieteikties Ēnu dienai NMP dienestā 39 Latvijas pilsētās," — uzrakstīja ātrās palīdzības dienests.

Pērn Ēnu dienas dalībnieki no reanimācijas nodaļas izmēģināja pirmās medicīniskās palīdzības paņēmienus uz Sputnik korespondenta.

© Sputnik / Sergey MelkonovĒnu dienas dalībnieki no reanimācijas nodaļas izmēģina pirmās medicīniskās palīdzības paņēmienus uz Sputnik korespondenta.
Участники Дня теней на корреспонденте Sputnik отработали приемы оказания первой медицинской помощи  - Sputnik Latvija
Ēnu dienas dalībnieki no reanimācijas nodaļas izmēģina pirmās medicīniskās palīdzības paņēmienus uz Sputnik korespondenta.

Diena ar Latvijas Bankas darbinieku ļaus skolēniem iegūt priekšstatu par nacionālo banku un tās darbinieku ikdienu, teikts iestādes Twitter mikroblogā.

"Latvijas Bankā strādā ne tikai ekonomisti;)" — teikts tvītā.

Ēnu dienā aicina arī Valsts valodas centrs, šeit varēs iepazīties ar vecākā inspektora, tulkotāja un terminologa ikdienu.

Neatpaliek arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

"Vai Tu jau pieteicies Ēnu dienai? Pie mums varēs ēnot šādas profesijas: sinoptiķis, hidrologs, klimatologs, ģeologs un hidroģeologs," — uzrakstīja centrs.

ES Māja Rīgā arī gaida viesus:

"Sniegt konsultācijas, sarunāties ar cilvēkiem un rīkot pasākumus? Nāc izzināt mūsu informācijas konsultantu ikdienu Ēnu dienā, 14. februārī!" — uzrakstīja iestāde.

Daugavpilī Latgales centrālā bibliotēka piedāvā skolēniem apgūt grāmatu izsniegšanu un pieņemšanu, grāmatu sistematizēšanu plauktos, literatūras izstāžu noformēšanu un informācijas meklēšanu datu bāzēs.

"14. februārī ĒNU DIENA! Arī mūsu bibliotēkā gaida ēnotājus. Nenokavē! Piesakies!" — uzrakstīja bibliotēkā.

Privātuzņēmumi arī aicina skolēnus "ēnot".

Piemēram, Ventspilī var noskaidrot, kā strādā kempinga pārvaldnieks un administrators.

"Ventspils Piejūras kempings aicina skolēnus pieteikties ĒNU DIENAI," uzrakstīja kempings.

Savukārt apsardzes uzņēmumā Grifs AG skolēnus iepazīstinās ar drošības sistēmu darbu.

"Kā jau ierasts arī šogad piedalīsimies projektā Ēnu diena. Šogad piedāvājam 5 vakances," — pastāstīja firmā.

Skolēni varēs vērot arī nekustamā īpašuma nozares darbu, piemēram, aģentūrā Latio.

"Jaunieti, ja vēlies profesiju, kurā varēsi būt neatkarīgs un strādāt pats sev, ielūkojies — mūsu nekustamo īpašumu aģentam vēl ir pāris brīvas ēnas," — uzrakstīja aģentūra.

Ēnu diena ir paredzēta skolēniem no 1. līdz 12. klasei un profesionālo mācību iestāžu studentiem no 1. līdz 4. kursam. Jauniešiem tiek sniegta iespēja pabūt ēnai – četru-sešu stundu garumā vērot viņu interesējošo profesiju pārstāvju darba ikdienu. Vienu speciālistu var ēnot no vienas līdz četrām ēnām. Profesionāls stāsta ēnām par savu profesiju un dalās iemaņās.

© Sputnik / Sergey MelkonovĒnu diena, ugunsdzēsējs stāsta par ugunsdzēsēju mašīnas aprīkošanu
День теней. Пожарный рассказал школьнику об оборудованиии пожарной машины - Sputnik Latvija
Ēnu diena, ugunsdzēsējs stāsta par ugunsdzēsēju mašīnas aprīkošanu

Šāda pieredze palīdz jauniešiem orientēties profesijas izvēlē un saprast, kādas prasmes būs nepieciešamas darba tirgū. Programma mudina skolēnus plānot savu nākotni jau skolas mācību posmā, kā arī veido sadarbību starp mācību iestādēm un potenciāliem darba devējiem.

Kā pastāstīja organizatori, pēc TNS datiem, Ēnu diena ir vispopulārākais un visatpazīstamākais izglītības projekts Latvijā. Pērn par ēnām vēlējās kļūt vairāk nekā 40 tūkstoši jauniešu. Pirms gada – mazāk nekā 30 tūkstoši. Par visaktīvākajiem izrādījās Rīgas un Jelgavas skolēni.

2017. gadā skolēnus visvairāk interesēja programmētāju (342 pieteikumi), ārstu (263), radio diktoru (248), fotogrāfu (206), ārstu palīgu (185), fizioterapeitu (184), glābēju (162), juristu (158), stjuartu (151) un mākslinieku (151) darbs.

Ziņu lente
0