Petīcija par kopdzīves likumu izraisījusi apjukumu deputātu vidū

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Mandātu un ētikas komisija pagaidām nav sapratusi, ko tieši parakstījuši 10 tūkstoši cilvēku, kuri parakstīja kopdzīves likuma atbalstīšanas petīciju portālā Manabalss.lv.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Deputāti pagaidām nav sapratuši, ko no viņiem vēlas latvieši, kuri parakstījuši portālā Manabalss.lv kopdzīves likuma petīciju, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Apmēram 70% Latvijas pāru izvēlas nesaistīt sevi ar laulības saitēm, puse Latvija bērnu piedzimst ārpus oficiālas laulības, apgalvo kopdzīves likuma iniciatīvas autors – Rīgas domes deputāts Juris Pūce. Taču, pēc viņa sacītā, cilvēki, kuri nedzīvo oficiālā laulībā, ir vāji pasargāti ar likumu – viņiem ir pienākumi valsts priekšā, taču praktiski nav nekādu tiesību.

"Valsts aizsardzība šobrīd nav pieejama nelaulātiem pāriem — valsts dažādā veidā apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt. Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā," — pauž Pūce.

Igaunijā kopdzīves likums pastāv jau 4 gadus, Lietuvā arī pastāv likums, kurš faktiski atļauj kopdzīvi un pasargā cilvēkus. Pirms trīs gadiem Pūce izvietoja portālā Manabalss.lv iniciatīvu par līdzīga likuma ieviešanas nepieciešamību Latvijā.

Pūce ir pārliecināts, ka tas būs attiecināms uz visiem, tostarp, uz viendzimuma pāriem. Tās arī ir ģimenes. Un viņu tiesības valstij arī ir jāaizstāv.

Tieši pēdējais nosacījums izraisa vislielākos strīdus valdošajā koalīcijā, no kuras būtībā arī būs atkarīgs, vai Latvijā parādīsies savs kopdzīves likums vai nē. Zaļo un zemnieku savienība šaubās, vai šo iniciatīvu atbalstīs tradicionālo konfesiju pārstāvji. Pret likumu iestājas arī Tieslietu ministrija, kas atrodas Nacionālās apvienības vadībā.

Laulību gredzeni - Sputnik Latvija
Dzintars Rasnačs: kopdzīves likums Latvijai ir bīstams

Pēc Tieslietu ministrijas parlamenta sekretāra Jāņa Iesalnieka domām, ņemot vērā Saeimas deputātu vairākuma noskaņojumus, diez vai šis likums tiks pieņemts. Jo labuma no tā ir maz, savukārt faktiskais mērķis ir viendzimuma attiecību legalizēšana.

Vakar vakarā petīcija bija jāapspriež Saeimas Mandātu un ētikas komisijai, taču līdz tam lieta tā arī nenonāca.

Latvijas reģionu apvienības pārstāve Inga Bite uzskata, ka nav iespējams noteikt, vai šai iniciatīvai ir 10 tūkstoši parakstu vai nav. Viņa ir pārliecināta, ka tas, ka desmit tūkstoši cilvēku nospieda pogu "parakstīt", neļauj deputātiem saprast, ko tieši viņi parakstījuši. Likumprojektu Nr. 1, kurš ir iniciatīvā, jeb Nr. 2, kurš atrodas lapas lejasdaļā. Tagad deputāti gaida no portāla Manabalss.lv rakstisku apstiprinājumu, par ko tieši parakstījušies vairāk nekā 10 tūkstoši latviešu.

Ziņu lente
0