Jums ir sliktas latviešu valodas zināšanas, brauciet atpakaļ: Latvijā atpakaļbraucējus negaida

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБиржа труда
Биржа труда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politoloģijas speciālists, atgriezies Latvijā, nav varējis atrast darbu – biržā viņš saņēmis piezīmi par sliktām latviešu valodas zināšanām un padomu braukt atpakaļ uz Poliju.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pēc vairākiem ārvalstīs pavadītiem gadiem, ir grūti atrast darbu pat ar darba pieredzi un labu izglītību. Savu stāstu portālam Mixnews pastāstīja Aleksandrs Pilats.

Lidosta Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
#NegribuTeviAtpakaļ: Latvijas politiķu bērni dzimtenē neatgriezīsies

Augstskolā Varšavā Aleksandrs saņēmis politikas zinātņu maģistra grādu un nolēmis atgriezties Rīgā. Tur viņam izdevies iekārtoties darbā, taču ne atbilstoši profesijai – 5 gadus viņš strādājis par administratoru interneta projektā. Taču 2018. gada janvāri štatu samazināšanas dēļ bijis spiests doties uz darba biržu, kur saskāries ar pazemojumiem.

"Biržā man "piešķīra" aģenti, kurai bija ar mani jāstrādā, jāpalīdz darba meklējumos, jāpastāsta par man pieejamajiem kursiem un nodarbībām. Taču tā tas ir tikai uz papīra," – pastāstīja Pilats.

Realitātē, pēc viņa vārdiem, aģente viņam gandrīz nav palīdzējusi, gluži pretēji, ieteica braukt atpakaļ uz Poliju.

"Brauciet uz savu Poliju un meklējiet darbu, šeit jūs noteikti neko neatradīsiet," – Pilats citēja aģentes teikto.

Turklāt vīrietis bijis sašutis par aģentes komentāriem par viņa latviešu valodas prasmes līmeni.

"Viņa bija neizpratnē, kāpēc manas latviešu valodas zināšanas nav ideālas, kā viņai to gribētos. "Uz ko viņi cer, šurp nākdami? Un ar tādiem cilvēkiem man nākas strādāt," – biržas darbiniece sašutumā vērsusies pie kolēģes. "Kolēģi viņu atbalstīja ar smīniem un atzinīgiem mājieniem," – pastāstīja Pilats.

Viņš piezīmēja, ka no darba biržas izgājis nomākts un pazemots.

Мигранты пытаются обрушить часть границы во время акции протеста - Sputnik Latvija
Kučinskis: jāpadomā, kā sūtīt migrantus atpakaļ

"Bija patiešām pazemojoši kaut ko tādu dzirdēt. Iespējams, man vienkārši nepaveicās un es nokļuvu pie nekompetenta darbinieka, kurš nav piemērots darbam ar cilvēkiem. Bezdarbs jau tāpat ir nopietns stress un pārdzīvojumi, un vizītes pie tādiem neprofesionāļiem padara šo procesu vēl pazemojošāku," – norādīja Pilats.

Pēdējos gados Latvija ir saskārusies ar iedzīvotāju masveida aizplūšanu – pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgie pilsoņi aizvien biežāk brauc uz darbu ārzemēs, uz ekonomiski attīstītākām valstīm. Latvijas valdība meklē iespējas stimulēt pilsoņu atgriešanos dzimtenē. Šajā jomā vērojamas arī privātas iniciatīvas. Piemēram, janvāra beigās darbu sāka informācijas vietne par reemigrantu darbu Your Move. Plānots, ka portāls veidos saikni starp profesionāļiem ar starptautisku pieredzi un moderniem, augošiem uzņēmumiem Latvijā.

Ziņu lente
0