Latvijā izsludināta gripas epidēmija

© Sputnik / Вадим АнцуповTermometrs un tabletes
Termometrs un tabletes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slimību profilakses un kontroles centrs izsludinājis gripas epidēmiju Latvijā: tagad ģimenes ārstu vizītes pie gripas slimniekiem tiks apmaksātas no valsts budžeta.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. No 30. janvāra Latvijā izsludināta gripas epidēmija, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs.

Monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā Daugavpilī akūtās infekcijas slimnieku skaits sasniedzis 117,9 un 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tātad sasniegts epidēmijas slieksnis (100 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju).

Nacionālais veselības dienests atgādināja, ka epidēmijas laikā ģimenes ārstu vizītes mājās pie gripas slimniekiem tiek apmaksātas no valsts budžeta, paši pacienti maksā tikai nacionālo nodevu — 2,85 eiro.

Farmaceitiskie preparāti un termometrs - Sputnik Latvija
Gripa Igaunijā: slimnieku un nāves gadījumu skaits aug

Ventspilī saslimšana sasniedz 62 gadījumus uz 100 tūkstošiem, Jūrmalā — 30, Liepājā — 26,1, Rīgā — 20,6 gadījumus uz 100 tūkstošiem cilvēku. Vidēji Latvijā saslimstība sasniedz 28,9 gadījumus uz 100 tūkstošiem cilvēku.

Aizvadītajā nedēļā slimnīcas Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Valmierā vēstīja par gripas slimnieku hospitalizāciju — slimnīcās ārstējas 49 pacienti (36 no viņiem — Rīgā), tostarp 15 pacienti Rīgā — ar pneimoniju gripas rezultātā.

Centra speciālisti atgādināja, ka lielākajam riskam gripas gadījumā pakļauti cienījama vecuma cilvēki un iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, piemēram, sirds un asinsvadu, plaušu un nieru slimībām, cukura diabēta slimnieki, cilvēki ar onkoloģiskām slimībām hroniskām infekcijām un vāju imunitāti. Īpaši bīstama gripa ir maziem bērniem un grūtniecēm.

Labākā aizsardzība no gripas — ikgadēja vakcinācija. Ņemot vērā to, ka gripa parasti ilgst vairākus mēnešus — līdz aprīļa beigām, bet imunitāte veidojas 10 dienu laikā pēc vakcinācijas, vēl nav par vēlu vakcinēties, izvērtējot visus riskus par epidēmijas sākumā.

Ziņu lente
0