Politika

Jurkāns: Latvijai Krievija ir kaimiņš, nevis ideoloģisks bubulis

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasKrievija
Krievija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai vajag sadzīvot ar Krieviju gan ekonomiskajā gan politiskajā ziņā, ieskaitot arī tā saucamo krievu jautājumu, uzskata bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei nosaucis trīs nosacījumus, lai apturētu valsts slīdēšanu uz leju, kā arī komentēja situāciju ar "VDK maisiem" un izdevumus aizsardzībai, tekstu citē freecity.lv.

Būt vai nebūt Latvijai ir atkarīgs no diviem aspektiem: pirmais — cik veiksmīga būs ES un NATO ārpolitika, otrs — cik liels ir Latvijas tautas pacietības slieksnis, uzskata Jurkāns.

Zemākās aprindas, inteliģence, partija

Latvijai, lai apturētu slīgšanu nabadzībā, ir vajadzīgs, pirmkārt, lai "apakša" vairs negribētu samierināties ar nabadzību. Otrkārt, nepieciešams, lai inteliģence "nāktu ārā" un izvēlētos virzienu, kurā ir jāsāk kustēties. Un trešais — Latvijā jāveido jauns politiskais spēks, kam tauta noticētu, sacīja Jurkāns.

"Tauta ar visiem nelatviešiem, kurus jau 27 gadus apsaukājam par svešajiem. Daudzi par tādiem jau ir kļuvuši. Latvija tiem ir kā pamāte," — uzsvēra bijušais ministrs.

Jurkāns kritizējis Latvijas inteliģenci, kas baidās nākt ārā.

"Baidās, no kā? No politiskiem lūzeriem, kas Latvijas nākotni apjož ar pagātnes sētām? Tie baidās no nākotnes, jo to nesaprot. Nesaprot nedz ekonomiskos, nedz politiskos procesus un pasauli, kas jau ir ienākusi Latvijā," — paudis Jurkāns.

Шествие в знак протеста против перевода школ национальных меньшинств на латышский язык - Sputnik Latvija
Mamikins: skolu reformu iecerējuši atriebīgi, pie varas tikuši rokaspuiši

Pēc viņa teiktā, ir jāapzinās, ka "Krievija ir reāls kaimiņš, nevis ideoloģisks bubulis, ar ko ir jāmācās sadzīvot vairāku iemeslu dēļ. Gan ekonomisku, gan politisku apsvērumu dēļ," Pie politiskiem Jurkāns pieskaita arī "krievu" jautājumu Latvijā.

Izglītība, nevis karš

Bijušais ārlietu ministrs uzskata, ka Latvijai pusi no naudas, ko tā iemaksā NATO budžetā vajadzētu novirzīt izglītībai — kamēr Latvijas izglītības līmenis nebūs konkurētspējīgs pasaulē, progresa valstī nebūs.

"Mēs NATO maksājam 2% no IKP. Es ieteiktu vismaz pusi no tās naudas ieguldīt izglītībā, kur studentiem pasaules līmeņa speciālisti mācītu kiberzinātni. Šādi izglītoti jaunieši noderētu arī nākotnes armijai," — uzskata Jurkāns.

"Čekas maisi" un "oligarhu lieta"

Pēc Jāņa Jurkāna domām, Latvijā jāpieņem likums, kas aizliegtu locīt uzvārdus čekas sakarā, līdz tiks iegūti arhīvi no Maskavas.

Латвийский флаг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko gribēja, to dabūja: pret latviešu vēsturniekiem ierosināta lieta

"Arhīvus no Maskavas mēs neiegūsim nekad. Neviens, pat mums draudzīgs specdienests, arhīvus mums neatvērs. Kāpēc mēs gribam Latvijā elli? " — sacīja Jurkāns.

Tāpat bijušais ministrs skeptiski izturas pret kņadu ap "oligarhu lietu".

"Katru dienu lasām stāstiņus no seriāla Trīs A. Ko tas dod sabiedrības atveseļošanai? Kur ir Saeimas un valdības komisijas, kuras atklātu, kas ir tie, kuri katru gadu valstij nozog līdz 5 miljardiem eiro? " — paziņojis Jurkāns, apgalvojot, ka 2016. gadā šos datus publicēja Eiroparlamenta komisija, kura pētīja korupcijas līmeni ES valstīs.

"Manuprāt, šāda izmeklēšana būtu laba dāvana valsts jubilejā," — secināja bijušais ministrs.    

Ziņu lente
0