Latvijai draud gripas epidēmija

© Pixabay / MojpeLatvijai draud gripas epidēmija
Latvijai draud gripas epidēmija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas mediķi cel trauksmi un aicina vakcinēties, jo valstī pieaug gripas aktivitāte, un jau pēc trim vai četrām nedēļām var sākties epidēmija.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) brīdina, ka trīs līdz četru nedēļu laikā Latvijā varētu sākties gripas epidēmija, tomēr tās intensitāte, iespējams, būs zemāka nekā pagājušajā sezonā, vēsta Mixnews.lv.

Pagājušajā sezonā gripas epidēmija Latvijā sākās 17. janvārī, un epidēmijas slieksnis bija pārsniegts Rīgā, Jūrmalā, Liepājā un Jēkabpilī.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Epidemiologs: Latvijā aug saslimstība ar gripu

Saskaņā ar SPKC monitoringa datiem, pagājušajā nedēļā saslimstība ar gripu palielinājusies par 88% — 13,7 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. 10 slimo ar gripu, un četri pacienti ar plaušu karsoni pēc gripas tika hospitalizēti.
Visvairāk saslimšanas riskam pakļauti bērni vecumā līdz 14 gadiem.

Pagājušajā nedēļā ar gripu saslimuši Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Gulbenē, Daugavpilī un Liepājā. Taču pagaidām nevienā no šīm pilsētām epidēmiskais slieksnis — 100 gadījumi uz 100 tūkstošiem cilvēku — nav pārsniegts.
Šogad jau tika reģistrēts pirmais letālais iznākums gripas radītu komplikāciju rezultātā. Pacients bija vecāks par 50 gadiem. Pēc speciālistu teiktā, viņam bija pneimonija un laboratorijā apstiprināta A tipa gripa.

Glābjass, kas var!

Lai izvairītos no riska saslimt ar gripu, mediķi aicina vakcinēties.

Iepriekš ziņots, ka dažām pacientu grupām Latvijā darbojas vakcīnu kompensācija. 50% atlaidi saņem personas vecumā no 65 gadiem, cilvēki ar hroniskām saslimšanām un grūtnieces. Pilnu kompensāciju — bērni vecumā no 6 līdz 24 mēnešiem, kā arī bērni līdz 18 gadiem ar hroniskām saslimšanām, vai ar ilgstošu aspirīna terapiju. Vakcīna maksā aptuveni pieci eiro.    

Ziņu lente
0