Veikali Latvijā atgriežas pie vecajām dārzeņu un augļu cenām

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasVeikals
Veikals - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži Latvijai raksturīgi dārzeņi un augļi, kuriem tagad piemērota samazināta PVN likme, janvāra beigās sadārdzinājās.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Daži dārzeņi un augļi, kuriem kopš gada sākuma tiek piemērota samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, nav kļuvuši lētāki, bet gluži otrādi — pat dārgāki, raksta laikraksts Neatkarīgā.

Daļēji tas skaidrojams ar to, ka PVN samazināšana no 21% līdz 5% lētākiem dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem, burkāniem un bietēm, samazina galīgo cenu tikai par pāris centiem, kas pircējiem ir gandrīz nemanāms.

Фрукты и овощи - здоровое питание - Sputnik Latvija
Dārzeņi un augļi kļuvuši lētāki: PVN pazemināšana devusi pirmos rezultātus

Taču pircēju bažas ir pamatotas. Izdevums, izmeklējot veikalus, pārliecinājās, ka dažu augļu un dārzeņu cenas pēc īslaicīga krituma jau atgriezušās pie iepriekšējiem rādītājiem.

Piemēram, Rimi veikalos trīs no desmit dārzeņiem, kuru cenas tika salīdzinātas, maksā tikpat vai dārgāk nekā pirms samazinātās PVN likmes ieviešanas. Maxima veikalos sadārdzinājies viens produkts,  Mego — arī viens. Daļa preču maksā lētāk nekā pagājušā gada decembrī, bet dārgāk, nekā janvāra sākumā.

Tirgotāji skaidro cenu "svārstību" ar akcijām un atkarību no piegādātāju noteiktām cenām.

Pazemināta PVN likme 5% apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām tika ieviesta kopš 2018. gada pirmā janvāra, tā attiecas uz svaigiem, mazgātiem un iepakotiem produktiem, ja tie nav iesaldēti, iesālīti vai žāvēti.

Jaunais pievienotās vērtības nodoklis neattiecas uz produktiem, kas netiek audzēti Latvijā — vai tiek audzēti nelielā daudzumā: banāni, apelsīni, arbūzi, paprika, sēnes utt.
Standarta PVN likme pārtikai Latvijā ir 21%. Samazinātā likme 12% attiecas uz bērnu pārtiku.    

Ziņu lente
0