Līga Kozlovska: e-veselība neļauj izrakstīt lētās zāles

© Sputnik / Вадим АнцуповГрадусник и таблетки
Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimenes ārsti nevar izrakstīt pacientiem lētākos farmaceitiskos līdzekļus e-veselības sistēmas īpatnību dēļ – tā demonstrē tikai preparātu tirdzniecības nosaukumus nevis aktīvās vielas.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Elektroniskā veselības aprūpes sistēma bieži vien neparāda farmaceitsiko līdzekļu aktīvo vielu nosaukumus, tāpēc bieži vien apgrūtināta ir lētāku medikamentu izrakstīšana, pastāstīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska LTV pārraidē "Rīta panorāma".

Katram medikamentam ir ne tikai tirdzniecības nosaukums, ar kuru tas nonāk pārdošanā, bet arī aktīvās vielas nosaukums. Piemēram, preparāta "Mildronāts" sastāvā ir aktīvā viela meldonijs, bet plaši pazīstamā pretsāpju līdzekļa "No-spa" sastāvā esošā viela saņēmusi nosaukumu "drotaverīns".

Доктор - Sputnik Latvija
Ārsti pieprasa izveidot parlamentāro komisiju e-veselības izvērtēšanai

Kad beidzas aktīvās vielas patenta termiņš, jebkurš farmaceitisks uzņēmums var laiks klajā to saturošās zāles ar savu tirdzniecības nosaukumu, tā saucamos "dženerikus". Pie tam šo medikamentu cena var būtiski atšķirties. Kozlovska pastāstīja, ka, izrakstot recepti, e-veselības sistēma piedāvā konkrētu medikamentu, kas, iespējams, ir dārgāks. Nacionālais veselības dienests par to ir informēts un sola labot situāciju.

Kozlovska pastāstīja, ka pirmdien visu dienu strādājusi savā praksē un e-veselība darbojusies bez traucējumiem. Tiesa, aptiekas vēl nevar pietiekami ātri strādāt ar elektroniskajām receptēm, un pacienti ir spiesti pagaidīt.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija ierosināja grozīt Ministru kabineta noteikumus, kuri nosaka, ka recepti pēc ārsta norādījuma varētu izrakstīt medmāsa un ārsta palīgs.

Patlaban normatīvie akti neļauj medmāsām un ārsta palīgiem izrakstīt receptes, to nepieļauj arī e-veselības sistēma.

Ziņu lente
0