Kā atšķirt flirtu no uzmākšanās: Latvijas sievietes par #MeToo

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasSieviete
Sieviete - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kur atrodas robeža starp flirtu un uzmākšanos, vai Latvijas vīrieši ir labi audzināti, un pie kā ved sabiedrības tiekšanās pie dzimumu vienlīdzības, apsprieda Latvijas sabiedrības darbinieces.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Sabiedriskajā telpā plaši izplatītās diskusijas par uzmākšanās tematu — tas nav uzbrukums vīriešiem un nav vēlēšanās viņus sodīt, paziņoja Latvijas sabiedrības darbinieces Latvijas Radio ēterā.

Šādu debašu centrā nebūt nav tiekšanās aizskart vīriešus, paziņoja sieviešu krīzes centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce. Diskusija aicina likt cilvēkiem aizdomāties par tik pietiekami vienkāršu lietu kā cieņa.

Franču aktrise Katrīna Denēva - Sputnik Latvija
Simts sievietes nosodīja "naida vilni pret vīriešiem"

No paša sabiedrības sašutuma kampaņas #MeToo sākuma gan Latvijā, gan pasaulē plaši tiek apspriests ne vien tas, kā izbeigt nevēlamās seksuāli uzsvērtas uzmanības un seksuālās agresijas gadījumus, bet arī robeža starp flirtu un uzmākšanos. Lāce atzīmēja: tieši cienīga izturēšanās arī atšķir vienu no otra, uzmanības un simpātijas izteikšanu — no uzbāzības un pazemošanas.

Starpība starp "veselīgu flirtu" un uzmākšanos slēpjas tajā, vai kāds izmanto vai neizmanto sarunā savu valdonīgo pārspēku, paskaidroja viņa. Tāpat ir svarīgi, lai tas, kuram adresēti komplimenti, nejustos aizskarts.

Pēc Saeimas deputātes Ineses Lībiņas-Egneres ("Vienotība") sacītā, runa ir par sarunā pieļaujamā robežām. Ja viena no pusēm noteica robežas, līdz kurām ir iespējams flirts un komplimenti, un otrs cilvēks ievēro šīs robežas, tad problēmu nav. Ja vīrietim patīk sieviete, tad viņš pratīs izteikt savu cieņu un pateikt komplimentu, nevienu neaizvainojot, pārliecināta viņa.

Tāpat Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka Latvijā ir ļoti labi audzināti vīrieši, un labi, ka mūsu valstī vēl ir saglabājusies tradīcija izteikt komplimentus un dāvināt ziedus, tas ir patīkami. Nebūtu vērts zaudēt šo tradīciju, uzskata viņa.

Džordžs Bušs - Sputnik Latvija
Džordžs Bušs, vecākais, apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos

Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa") pateica, ka sievietēm ir liela vara pār vīriešiem un, "vēršoties pret vīriešu dabu", liek vīrietim justies vainīgam, tādēļ "agri vai vēlu viņu var salauzt". Pēc viņas domām, sievietes pašas nosaka robežas, kuras vīrieši jūt un ciena. Tāpat Stepaņenko ir pārliecināta, ka sabiedrības tiekšanās pie dzimumu vienlīdzības "ir tendence nostādīt vīrieti uz ceļiem", taču šādi morāli salauzti vīrieši nav spējīgi izveidot ģimeni.

"Šis trends iznīcinās vīriešus kā sugu," paziņoja viņa.    

Ziņu lente
0