Keris: hakeri varēja pieprasīt no Latvijas klīnikām naudu

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasHakeri
Hakeri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hakeru uzbrukums Latvijas elektroniskās veselības aprūpes sistēmai tika veikts 16. janvārī, incidenta izmeklēšanā iesaistījušās visas par kiberdrošību valsts atbildīgās struktūras un dienesti.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Elektroniskās veselības aprūpes sistēmas daudzās valstīs tika pakļautas hakeru uzbrukumiem, nereti krāpnieki pieprasa lielu izpirkuma maksu, un klīnikas visbiežāk to arī dara — prioritātē vienmēr paliek pacienti, paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, raksta avīze Dienas Bizness.

"Pēc tam var, protams, mēģināt tos noziedzniekus izķert, sekot viņiem utt. Bet tajā brīdī ir jārēķinās ar neizbēgamiem un lieliem zaudējumiem," pateica viņš.

Keris uzskata, ka ir nepieciešams izstrādāt alternatīvas sistēmas, kuras strādā arī uzbrukuma gadījumā. Šāda sistēma nepieciešama arī Latvijā, jo nesenais hakeru uzbrukums pierādīja, ka elektroniskās veselības aprūpes sistēma ir ārkārtīgi nedroša.

Доктор - Sputnik Latvija
Ārsti pieprasa izveidot parlamentāro komisiju e-veselības izvērtēšanai

Keris tāpat ir pārliecināts, ka situācija netiek uztverta pietiekami nopietni. "Mūsu ierēdņu līdzšinējie apgalvojumi par mūsu e-veselības drošību — tas ir tāds sārtvaidzīgs, bērnišķīgs optimisms," pateica arodbiedrības līderis.

Sešpadsmitajā janvārī kļuva zināms, ka Latvijas e-veselības sistēmas darbu traucēja hakeri, mājas lapa https://eveseliba.gov.lv/ izrādījās nepieejama. Taču informācijas drošības nozares eksperti pauda piedokli, ka elektroniskās veselības aprūpes sistēma netika uzlauzta, bet gan kļuva par DDoS uzbrukuma upuri — hakeri centās, nevis nolaupīt latviešu personīgos datus, bet parādīt e-veselības neaizsargātību.

Pēc ekspertu sacītā, pagaidām ir pāragri spriest, vai izdosies izsekot, no kurienes tika veikts uzbrukums, jo viltus datu plūsmas nāca no dažādu valstu serveriem, savukārt reālo uzbrucēju identificēt ir grūti. Pārbaudē var paiet mēneši, taču rezultāts nav garantēts.    

Ziņu lente
0