Trasta komercbanka maksātnespējas administratori apsūdzēti par šantāžu

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsФлаг компании Trasta Komercbanka
Флаг компании Trasta Komercbanka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija uzskata, ka maksātnespējas administratori izspieduši lielas summas no Trasta komercbanka kreditoriem, kā arī draudējuši, ka viņu naudu varot pasludināt par nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Bijušie maksātnespējas administratori Māris Sprūds, Ilmārs Krūms un vēl četras lietā par Trasta komercbankas likvidāciju personas apsūdzētas par izspiešanu un kapitāla atmazgāšanu, ziņo LTV pārraidē De facto.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Slēgtās Trasta Komercbankas klientiem garantēto atlīdzību izmaksai nepieciešami 64 miljoni eiro

Trasta komercbankas maksātnespējas administratori Māris Sprūds un Ilmārs Krūms tika aizturēti pērnā gada jūnijā. Mazliet vēlāk tika paziņots, ka aizturēts arī finansists Jorens Raitums.

Lieta tika ierosināta pēc Trasta komercbanka kreditoru — ārzonas kompāniju Fairwood Import LLP un Ergo Tec LLP sūdzības par to, ka viņiem pienākošies līdzekļi vairāk nekā 800 tūkstošu dolāru apmērā izmaksāti trešajām personām, kas nav saistītas ar bankas klientiem.

Policija uzskata, ka sešas apsūdzētās personas izspiedušas lielas summas no Trasta komercbanka kreditoriem, kā arī draudējušas, ka viņu naudu varot pasludināt par nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem – viens no maksātnespējas administratoru pienākumiem ir kontos esošo līdzekļu izcelsmes pārbaude.

Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska LTV pastāstīja, ka izmeklēšanā konstatēts: izspiešanā izmantoti draudi par to, ka kreditors nesaņems savu naudu, jo nepārvarēs AML (anti money laundering) pārbaudi, vai izies to tikai tad, kad naudas vairs nebūs, tātad draudiem bija morāls, nevis fizisks raksturs.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Garantētās atlīdzības nav pieteikuši visi Trasta komercbankas klienti

Vienlaikus ar Krūmu, Sprūdu un Raitumu lietā par izspiešanu tiek turēti aizdomās uzņēmēji Mārtiņš Krūms un Guntars Slišāns, kā arī Īrijas pilsonis Timotijs Kellijs – uzņēmējs un viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šo cilvēku darbības nav bijušas spontānas – viņi iepriekš sadalījuši lomas savā starpā.

Uz De facto jautājumiem piekrita atbildēt tikai Mārtiņš Krūms. Viņš žurnālistiem pa telefonu pastāstīja, ka devis parakstu par izmeklēšanas noslēpuma neizpaušanu, un piezīmēja, ka sniedzis tikai juridiskus pakalpojumus bankas likvidācijas ietvaros. Uz jautājumu par to, vai viņa minētie klienti bijuši kreditori, Krūms atbildēja apstiprinoši.

Ziņu lente
0