Piemiņa stiklā: barikādēm veltītas vitrāžas Doma baznīcā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vitrāžu kompozīcija "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas veltīta 1991. gada barikādēm, ir pirmā Latvijas jaunākās vēstures liecība Doma baznīcā.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. Doma baznīcas Marijas kapelā svinīgi atklāta 1991. gada barikādēm veltīta virāžu kompozīcija. Pasākums notika Latvijas simtās gadskārtas svētku ietvaros.

Vitrāžas baznīcai uzdāvinājusi biedrība "Ascendum" un Rīgas domes pārvalde, informēja celtniecības kompānijas RE&RE portāls, kura nodarbojās ar vitrāžu izvietošanu baznīcas senajās sienās.

Mākslas projekta izstrāde ilga piecus gadus. Tā ietvaros izmantoti jaunākie tehnoloģiskie risinājumi.

Mūsdienu Latvija Doma baznīcā

Doma baznīca ir nozīmīgs kultūrvēstures piemineklis, kas glabā Latvijas vēsturi un kultūras liecības cauri gadsimtiem, teikts uzņēmuma paziņojumā presei.

"Doma baznīcā līdz šim ir atstātas kultūrvēsturiskas nozīmes liecības no vācu, zviedru laikiem, taču nav nekādu piemiņas zīmju no vēlākiem, Latvijas brīvvalsts laikiem," — atgādina tā autori.

Projekta autori nolēmuši veltīt to barikādēm — nozīmīgam posmam Latvijas neatkarības atjaunošanas ceļā.

"Barikāžu laiks Latvijas neatkarības atgūšanas procesā ir palicis atmiņā kā visas tautas vienotības un drosmes laiks. Laiks, kurā cilvēki bija gatavi Latvijas neatkarībai veltīt sevi un savu dzīvību," — teikts ziņojumā.

Manas jaunības barikādes . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Manas jaunības barikādes: no milzīgām cerībām līdz pilnīgam kraham

Doma baznīcai šajos notikumos bijusi īpaša loma, tāpēc dzimusi ideja izvietot Marijas kapelā mūsdienīgu vitrāžu, kas būtu veltīta 1991. gada notikumiem.

"Jaunā vitrāža atradīsies Marijas kapelā, un tā būs vieta, kur cilvēki varēs uzkavēties, pieminot Atmodas laika notikumus," — значится в пресс-релизе.

Saskaņā ar ieceri vitrāža būs labi saskatāma no Doma laukuma. Tā atgādinās barikāžu dienas ikvienam garāmgājējam un pilsētas viesim.

Veltījums neatkarībai

2012. gadā biedrība "Ascendum" organizēja radošo ideju konkursu, lai atrastu labāko māksliniecisko risinājumu.

Uzvaru tajā guva latviešu arhitekta Kriša Zilgalvja un mākslinieka Dzintara Zilgalvja projekts "Ar degsmi par brīvu Latviju". Unikālo koncepciju palīdzēja īstenot speciālisti no "AM studio", stikla māksliniece Anda Munkevica, citi eksperti no dažādām valstīm.

Barikāžu celšana Rīgā - Sputnik Latvija
Rīgā sākas Barikāžu atceres dienu piemiņas nedēļa

"Stikla skulptūra "Ar degsmi par brīvu Latviju" ir veltījums Latvijas valsts neatkarībai un simbols mūsu kolektīvajai atmiņai," — teikts paziņojumā presei.

Vitrāžu kompozīciju veido pieci elementi ar savu simbolisko nozīmi: "Liesma", "Neatkarība", "Ziemassvētki/Lieldienas", "Pilnība", "Mainīgums".

Pasākumi 1991. gada barikāžu notikumu piemiņai notiek no 13. līdz 27. janvārim. Šajās dienās Rīgā deg piemiņas ugunskuri, tiek organizētas izstādes un koncerti.

Ziņu lente
0