Latvija aizvien vairāk tuvojas viendzimuma laulību oficiālai atzīšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas tiesas ģenerālā juriskonsulta viedoklis var būt izšķirošais jautājumā par viendzimuma laulību vai parnerattiecību atzīšanu ES valstīs, kurās tās līdz šim nav oficiāli atļautas.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. Ceturtdien, 11. janvārī Eiropas tiesas galvenais juriskonsults beļģis Melhiors Vatle publicēja viedokli par to, ka Rumānija ir pieļāvusi kļūdu, nepiešķirot uzturēšanās atļauju un darba atļauju ASV pilsonim, kurš 2010. gadā Briselē apprecējās ar Rumānijas pilsoni, ziņo Euobserver.

Problēma izveidojās, kad divus gadus pēc stāšanās laulībā dzīvesbiedri nolēma doties uz Rumāniju un šim nolūkam pieprasīja uzturēšanās atļaujas saņemšanai nepieciešamos dekumentus. Taču Rumānijas varasiestādes vīriešu lūgumu noraidīja, jo viendzimuma laulības valstī ir aizliegtas.

Galu galā kopš 2012. gada Rumānijas pilsonis Adrians Komans pūlas panākt, lai viņa dzimtenē tiktu atzītas viņa laulības ar amerikāni Kleibornu Robertu Hemiltonu.

Zelta laulību gredzeni - Sputnik Latvija
Latvijas izlases basketboliste aprecējusies ar savu draudzeni

Arī Rumānijas Konstitucionālā tiesa vērsās Eiropas tiesā ar lūgumu pieņemt lēmumu šajā jautājumā.

Direktīva ES 2004 "Par Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un dzīvot ES dalībvalstu teritorijā" sniedz tādas pašas tiesības arī ES pilsoņu dzīvesbiedriem, neprecizējot viņu dzimumu.

Vatle apgalvo, ka vārdam "dzīvesbiedrs" šajā kontekstā ir neitrāla dzimuma nozīme. Advokāts norāda, ka Direktīvai jābūt vienādi traktētai visā ES, jo tajā nav nekādu norāžu uz nepieciešamību ņemt vērā ES dalībvalstu likumus, nosakot, dzīvesbiedra statusu.

Turklāt Vatle atzīmēja, ka laulības kā divu pretēja dzimuma personu savienības definīcija ir novecojusi, ņemot vērā evolūciju, kas pēdējo desmit gadu laikā notikusi ES valstu sabiedrībās.

Advokāts uzsvēra, ka katrai ES valstij ir tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumu par iespēju reģistrēt viendzimuma laulības savā teritorijā, taču pie tam visu ES valstu pienākums ir rēķināties ar viendzimuma pāru savienībām, kas noslēgtas valstīs, kur tas atļauts.

Eiropas tiesa piekrita Vatles viedoklim un publicēja paziņojumu, kurā norādīts, ka, neskatoties uz ES dalībvalstu tiesībām sniegt atļauju viendzimuma laulībām, tās nevar ierobežot savu pilsoņu brīvības un liegt tiesības pastāvīgi dzīvot valstī viņu viendzimuma dzīvesbiedriem, kuri nav ES pilsoņi.

Jāpiebilst, ka ģenerālā juriskonsulta viedoklis nav noteicošais, taču Eiropas tiesa to bieži ņem vērā, pieņemot lēmumu.

Solis uz viendzimuma laulību pusi

Viendzimuma laulības vai partnerattiecības ir likumīgas vai tiek atzītas 22 ES valstīs no 28. Patlaban Rumānija, Polija, Slovākija, Bulgārija, Lietuva un Latvija nesniedz tiesisku aizsardzību viendzimuma savienībām. Turklāt Rumānijā homoseksuālisms netiek uzskatīts par noziegumu tikai kopš 2002. gada.

Laulību gredzeni - Sputnik Latvija
Dzintars Rasnačs: kopdzīves likums Latvijai ir bīstams

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas, Rumānijas, Ungārijas un Polijas pārstāvji krasi iebilst pret termina "dzīvesbiedrs" attiecināšanu uz viendzimuma savienībām.

Taču Eiropas tiesa jau ir sākusi izskatīt jautājumu par viendzimuma laulību atzīšanu ES valstīs, kur tās vēl joprojām nav legalizētas. Tas var  piespiest Latviju, Rumāniju, Poliju, Slovākiju un Bulgāriju atzīt šādas savienības, kas noslēgtas citās valstīs.

Ziņu lente
0