Par Latvijas zinātnieku izstrādājumiem interesējas BMW, Damler un Scania

© Foto : пресс-фотоBezpiltota automobiļis
Bezpiltota automobiļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki izstrādājuši unikālu orientēšanās sistēmu bezpiltota automobiļiem, pastāstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents un profesors Ojārs Spārītis.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Pēc Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta un profesora, mākslas zinātnieka Ojāra Spārīša sacītā, Latvijas zinātnieki šajā posmā ar saviem izstrādājumiem un atklājumiem rada reālu konkurenci lielajām valstīm, vēsta Mixnews.lv.

Spārītis pastāstīja, ka Latvijas speciālistiem izdevies izstrādāt unikālu programmu bezpilota automobiļiem, pateicoties kurai mašīna bez vadītāja spējīga orientēties apkārtnē un apiet šķēršļus. Profesors atzīmēja, ka par šo inovatīvo izstrādājumu jau ir ieinteresējušies lielākie automobiļu koncerni BMW, Damler un Scania.

"Kad es biju Japānā pirms gada, man teica, ka drīzumā visi taksometri tur braukās bez šofera. Savukārt mūsu Elektronikas un datorzinātņu institūts jau izmēģināja šo tehnoloģiju. Pavasarī notiks demonstŗacija Biķernieku trasē, kur parādīs pirmo automobili ar bezpilota vadības sistēmu. Mūsu zinātnieki, kuri savieno elektroniku ar mehāniku, atrada kaut kādu viltību, lai automobilis pats varētu orientēties un reaģēt uz apkārtējo vidi un šķēršļiem. Ja par šo ieinteresējušiem BMW, Damler, Scania, tātad, šīs idejas ir inovatīvas," uzsvēra Spārītis.

Tāpat viņš piebilda, ka dažu pēdējo gadu laikā bezpilota automobiļu ražošanas industrijā noticis neticams progress, un, visticamāk, tā nākotne, kurā cilvēks varēs iesēsties mašīnā un nodarboties ar savām lietām, kamēr tā pati ved viņu līdz galamērķim, vairs nav aiz kalniem.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

Iepriekš tika ziņots, ka Latvija tiecas nokļūt pirmajā rindā bezpilota automobiļu izstrādātāju vidū, kā dēl valdība izskata likumprojektus, kuri padarīs bezpilota mašīnu pārvietošanos pa Latvijas ceļiem legālu, tikmēr startapi jau attīsta testēšanas trases nākotnes automobiļiem.

Latvijas varas iestādes aktīvi atbalsta bezpilota automobiļu trases būvniecības projekta attīstību Rīgā. Pats bezpilota mašīnas modelis balstās uz pieejas, kas izstrādāta Singapūrā, kur šādu automobiļu izmēģinājumi jau iegājuši attīstītā stadijā.

Automobiļu inženieru sabiedrība (Society of Automotive Engineers, SAE) atzīst sešas bezpilotu automobiļu gradācijas — no 0 līdz 5, kur nulle nozīmē pilnu automātiskās vadības neesamību, savukārt pieci izslēdz jebkādu cilvēka dalības nepieciešamību.

Pagaidām šobrīd izmēģinājumus izejošos bezpilota automobiļu vairākums attiecas pie līmeņiem no 2 līdz 4.    

Ziņu lente
0