Ārsti pieprasa izveidot parlamentāro komisiju e-veselības izvērtēšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
15 miljonus izmaksājusī e-veselības sistēma strādā neefektīvi, parlamentārajai izmeklēšanas komisijai ir jātiek skaidrībā un jāatrod vainīgie, uzskata ārsti.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Latvijas Ārstu biedrība lūdz sasaukt parlamentāro izmeklēšanas komisiju, kurai būs jāizvērtē neveiksmīga e-veselības sistēmas ieviešana Latvijā un jānosauc vainīgie, vēsta LSM.lv.

Veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Anda Čakša: e-veselības sistēmu vaino lēnā interneta pieslēguma dēļ

Savā atvērtajā vēstulē Saeimas Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājai deputātei Aijai Barčai (ZZS) un Veselības apakškomisijas priekšsēdētājam Romualdam Ražukam ("Vienotība") Ārstu biedrība norāda uz virkni sistēmas trūkumu un uz tās ieviešanas grūtībām.

Organizācija uzsver, ka no 2018. gada 1. janvāra spēkā jāstājas vien nelielai sistēmas daļai – e-recepšu un slimības lapu izrakstīšana. Taču "perfekti strādā tikai dārgi apmaksāta reklāma masu saziņas līdzekļos, kas slavē e-veselību. Pati e-veselības sistēma strādā neefektīgi, katru dienu ilgstoši nav pieejami e-veselības pakalpojumi ne ārstiem, ne aptiekām, ne pacientiem," — norādīts vēstulē. Pacienti un ārsti tērē "neiedomājami daudz laika" tam, lai izrakstītu un saņemtu zāles.

Īpaši lielu Ārstu biedrības satraukumu izraisa problēmas, saistītas ar dzīvībai nepieciešamo zāļu izrakstīšanu un saņemšanu bērniem, diabētiķiem un astmatiķiem – aptiekas nevar to izsniegt ilgo traucējumu dēļ e-veselības darbā.

Visas šīs bezgalīgās problēmas, pēc organizācijas domām, radušās "vīzdegunīgi ignorējot medicīnas profesionāļu vajadzības, veidojot e-veselību uz dažādām platformām, izejot tikai no programmētāju vai ierēdņu viedokļa". Kā rezultātā "nejēdzīgas, vecmodīgas e-veselības ieviešana valstij no Eiropas struktūrfondiem izmaksājusi daudzus miljonu eiro, kamēr sistēmas novērtējums un analogas, bet darbotiesspējīgas e-veselības sistēmas izstrāde vai tulkošana un pārņemšana no Igaunijas, pēc ekspertu aplēsēm nevarētu izmaksāt vairāk par vienu miljonu."

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti: e-veselības sistēma var radīt haosu

Ārstu biedrība norāda uz to, ka publiskajā telpā izskanējusi informācija par nemazu summu pārskaitīšanu kaut kādiem "konsultantiem", savukārt Veselības ministrija pēdējā laikā turpinājusi publiski apsūdzēt ārstus par nevēlēšanos izmantot e-veselību un it kā nepamatotiem pārmetumiem no viņu puses. E-veselības ieviešana saistīta ar četriem veselības ministriem, kas visi publiski slavējuši e-veselības ieviešanas gaitu, un kas, pēc Ārstu biedrības vērtējuma, "kā rodas iespaids, paši aktīvi politiski vadījuši šā brāķa radīšanu".

Tagad rodas "jautājums — kam būtu jāuzņemas politiska atbildība par tām problēmām, kas radušās ārstiem, aptiekāriem un pacientiem, ieviešot e-recepti un e-darba nespējas lapu, kā arī par tām problēmām — kāpēc nestrādā visas pārējās e-veselības sadaļas?", — uzsver organizācija.

Pēc ārstu domām, ir jāizveido parlamentārā izmeklēšanas komisija, no sākuma uzticot tai noskaidrot, kas tie bija par konsultantiem, kuri saņēma vairāk nekā 10 miljonus eiro par e-veselības izstrādāšanu, un kāds ir šo konsultantu ieguldījums un atbildība.

Saeimas sociālo lietu komisijas sēdē 9. janvārī plānots izlemt, kad komisijas sasaukšanai varētu tikt uzaicinātas amatpersonas, atbildīgas par problēmām e-veselības sistēmas darbā.

2. janvārī — pirmajā obligātās lietošanas dienā, e-veselības sistēma funkcionēja ar lielām grūtībām, kā dēļ radās milzu rindas poliklīnikās, savukārt pacientu apkalpošana bija diezgan haotiska: ne visos gadījumos ārsti vispār spēja izrakstīt slimības lapas un kompensējamo zāļu receptes. Neskatoties uz to, dienas laikā tika noformēti 20 tūkstoši recepšu un 5 tūkstoši īslaicīgas darba nespējas lapu.

Vienotas medicīniskās informācijas sistēmas e-veselības izstrādē jau ir ieguldīti 15 miljoni eiro, un vēl būs nepieciešams ikgadējs finansējums tās uzturēšanai.

Ziņu lente
0