Latvijā masveidā veras ciet uzņēmumi: gada laikā slēgti vairāk nekā 16 tūkstoši firmu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2016. gadā Latvijā pirmo reizi pēc ilga laika likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedza jaundibinājumu skaitu. 2017. gadā slēgti vairāk nekā 16 tūkstoši uzņēmumu.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Aizejošajā gadā Latvijā slēgts rekordliels kompāniju skaits — vairāk nekā 16 tūkstoši, ziņo Neatkarīgā Rīta avīze.

Šogad ar uzņēmējdarbību saistītie nodokļi sasnieguši rekordu — uzņēmumu ienākumu nodoklis papildinājis budžetu par 392 miljoniem eiro — daudz vairāk nekā agrākajos gados. Vienlaikus likvidēti vairāk nekā 16 tūkstoši dažādu uzņēmumu, fondu un biedrību. Tas ir rekordliels rādītājs kopš 1999. gada.

Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Lazdiņš: Latvija neizbēgami aicinās viesstrādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas

Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka 2016. gadā Latvijā pirmo reizi pēc ilga laika likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedza jaundibinājumu skaitu. Šāda situācija radusies pirmo reizi kopš 2009. gada krīzes.

Iepriekš vēstīts, ka starp 2017. gadā dibinātajiem uzņēmumiem ar ārvalstu kapitālu Latvijā lielākā daļa ir kopuzņēmumi ar Krievijas kapitālu. Uzņēmumu reģistrs informē, ka pirmajos deviņos šī gada mēnešos reģistrētas 8307 jaunas juridiskās personas, kuru vidū 1353 uzņēmumus (16%) nodibinājuši ārvalstu investori no vairāk kā 72 valstīm. Ar Krievijas kapitāla dalību nodibinātas 314 jaunas juridiskās personas — aptuveni 23% no uzņēmumiem ar ārvalstu kapitālu.

UR norāda, ka šī gada 15. novembrī Latvijā strādāja 6305 uzņēmumi ar Krievijas kapitālu un ārvalstu investīciju apjoma ziņā kaimiņvalsts ieņem trešo vietu ar rādītāju 755 miljonu eiro apmērā.

Pērn Krievijas kompānijas Latvijā ieņēma pirmo vietu apgrozījuma ziņā. Pirmajā vietā ierindojās Krievijas minerālmēslojuma ražotāja "Uralkalij" meitasuzņēmums SIA "Uralkali Trading", reģistrēts 2015. gadā. Trešo vietu ieņēma ķīmijas koncerna "Uralhim" meitasuzņēmums SIA "Uralchem Trading".

Ziņu lente
0