Latvijai atlikušas četras dienas, lai vienotos ar "Gazprom"

© Foto : baltnews.lvPazemes gāzes glabātava Inčukalnā
Pazemes gāzes glabātava Inčukalnā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi no trim lielajiem akcionāriem, kuriem, saskaņā ar Enerģētikas likumu, bija jāpārdod Conexus Baltic Grid akcijas, saistības ir izpildījuši, atlicis vienoties ar "Gazprom".

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Valsts uzņēmuma Latvenergo meitasuzņēmums AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) ir izpircis vēl vienu gāzes glabāšanas un maģistrālā transporta uzņēmuma "" akciju paketi. Savu daļu — 16,05% pārdeva kompānija Itera Latvija. Darījuma summa netiek izpausta, vēsta rus.lsm.lv.

AST pārstāvji paziņoja, ka lēmums par Itera Latvija piederošo Conexus Baltic Grid akciju iegādi pieņemts 19. decembrī valdības sēdē. Kompānijas paziņojā teikts, ka, ņemot vērā atbildīgo iestāžu un neatkarīgo konsultantu viedokli, valdība nonākusi pie slēdziena, ka Conexus Baltic Grid akciju iegāde ir svarīgs valsts enerģētiskās neatkarības un drošības jautājums. Arī Inčukalna pazemes gazes glabātavas operatora akciju iegāde ir viens no procesa elementiem ar mērķi līdz 2020. gadam izveidot Somijas un Baltijas valstu vienoto reģionālo gazes tirgu.

Naudas zīmes - Sputnik Latvija
IeM valsts sekretāre nomainījusi valsts noslēpumu pret labu algu

Šī darījuma rezultātā Latvijai pieder 34,36% Conexus Baltic Grid akciju. Iepriekš AST izpirka 18,31% akciju, kas piederēja vācu akcionāram Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper). Vēl 34,1% Conexus Baltic Grid akciju pieder Krievijas koncernam "Gazprom", 29,06% — fondam Marguerite Gas, 2,49% — mazajiem akcionāriem.

Kompānija Conexus Baltic Grid tika nodibināta 2016. gada nogalē, nododot tai Latvijas Gāzes (LG) gāzes sadales sistēmas aktīvus. Saskaņā ar 2016. gadā pieņemtajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, vertikāli integrētais gāzes uzņēmums LG bija jāsadala funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. Conexus Baltic Grid ir vērtīgākā Latvijas Gāzes daļa. Kompānijas ziņā ir maģistrālo gāzesvadu tīkls un pazemes gāzes glabātava Inčukalnā.

Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas premjers: situācija valstī ir šausmīga

Enerģētikas likums nosaka, ka līdz 2018. gada sākumam Conexus Baltic Grid ir jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar LG īpašniekiem. Šī prasība neattiecas uz finanšu investoru Marguerite Fund, kam pieder 29,06% akciju. Šajā fondā ir sešas vadošās Eiropas finanšu organizācijas: Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Eiropas Investīciju banka, Instituto de Credito Oficial, KfW un PKO Bank Polski ar Eiropas komisijas atbalstu. Fonds iegulda līdzekļus infrastruktūras objektu attīstībā visās ES dalībvalstīs.

Tātad patlaban savas akcijas Conexus Baltic Grid nav pārdevis tikai Krievijas koncerns, un pusēm ir tikai četras dienas, lai panāktu vienošanos. Iepriekš ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens informēja, ka pārrunas ar "Gazprom" rit uz priekšu.

Ziņu lente
0