Vērtīgie atkritumi: augs atkritumu izvešanas izmaksas

© Sputnik / Сергей Ермохин / Pāriet pie mediju bankasAtkritumi
Atkritumi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmumiem, kas nodarbojas ar atkritumu izvešanu, nāksies celt cenas, jo no 2018. gada sadzīves atkritumu nodokļa likme pieaugs līdz 35 eiro.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Atbilstoši likumprojektam "Dabas resursu nodokļa likuma grozījumi", kas stāsies spēkā 2018. gadā, sadzīves atkritumu nodokļa likme pieaugs par 10 eiro, vēsta Riga.lv.

Patlaban, ņemot vērā dabas resursu likumu, nodokļa likme sastāda 25 eiro par tonnu atkritumu, taču jau nākamgad nodokļa  summa pieaugs līdz 35 eiro par tonnu atkritumu.

Озеро Разна (Rāznas) в Латгалии - Sputnik Latvija
Latvija iztērēs septiņus miljonus eiro vides kontrolei

Nodokļa likmes pieauguma rezultātā palielināsies arī uzņēmumu likmes, kas nodarbojas ar atkritumu izvešanu, jo sabiedrisko pakalpojumu regulators nosaka atkritumu apglabāšanas, nevis izvešanas tarifu.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas iedzīvotāji par atkritumu izvešanu varēs maksāt daudz mazāk, ja šķiros tos patstāvīgi. Piemēram, rīdzinieki jau tagad var pasūtīt daudzkrāsainus konteinerus stikla, papīra, plastmasas un metāla atkritumu šķirošanai. Vēl vairāk, konteineri tiek piešķirti pilsētas iedzīvotājiem bez maksas.

Taču neviens nevēlas šķirot atkritumus, tāpēc to izvešanas kompānijas nav gatavas noslēgt līgumus ar atkritumu pārstrādes uzņēmumiem.

Tomēr 2016. gadā Latvijā savākti gandrīz 2 miljoni tonnu sadzīves atkritumu no kuriem 58% tika pārstrādāti, bet 42% — nogādāti izgāztuvēs. 

Ziņu lente
0