Miljona vērta veselība: Latvijā atvērs Valsts patoloģijas centru

© Sputnik / Юрий Стрелец / Pāriet pie mediju bankasСеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems
Сеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības aprūpes reformas ietvaros 2018. gadā Latvijā atvērs Valsts patoloģijas centru, kur nodarbosies ar onkoloģisko slimību profilaksi.

RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta ziņojumu par pasākumu īstenošanu veselības aprūpes reformas ietvaros 2018. gadā, Valsts patoloģijas centrs izmaksās Latvijai 965,66 tūkstošus eiro, vēsta Mixnews.lv.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

Patoloģijas centra atvēršana ieplānota 2018. gadā. Medicīnas iestāde nodarbosies ar onkoloģisko slimību profilaksi, jo galvenās problēmas šajā jomā šobrīd ir saistītas ar vēlu audzēju diagnosticēšanu. Kopējais centra izveidošanai nepieciešamais finansējums sastāda 3,525 miljonus eiro.

Veselības ministrijā uzskata, ka, ja neiepirksim pakalpojumus Lielbritānijā, bet ieviesīsim jaunas pētījumu metodes Latvijā, tad medicīnas iestāde pilnībā varēs atmaksāt izdevumus trīs gadu laikā.

Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, 33,9% onkoloģijas slimību tiek diagnosticētas trešajā un ceturtajā stadijā, savukārt vēl 20,8% — bez stadijas noteikšanas. Trešās un ceturtās onkoloģijas stadijas pacientu dzīves ilgums ir daudz mazāks, nekā pacientiem, kuriem slimība tika diagnosticēta sākuma stadijā.

Veselības ministrijā uzskata, ka jau esošo profilakses, brīdināšanas un onkoloģijas ārstēšanas metožu modernizācija, kā arī jaunu metožu ieviešana, ļaus samazināt vēlu diagnosticēto audzēju skaitu par 10%.

Turklāt kopējie izdevumi pakalpojumu iegādei ārzemēs trīs gadu laikā sastādītu 7,738 miljonus eiro, savukārt pētījumiem jaunajā centrā būs nepieciešams par 4,275 miljoniem eiro mazāk — 3,481.

В лабораториях ИОС - Sputnik Latvija
Zinātnieki atklāja, kā uzveikt vēzi ar "molekulu-slepkavu" palīdzību

Iepriekš tika ziņots, ka onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas metodes Latvijā atpaliek no mūsdienu metodēm vismaz par 10 gadiem, tādēļ ar vēzi saslimušie latvieši ir spiesti doties ārstēties uz ārvalstīm. Nacionālais veselības dienests skaidroja šādu atpalikšanu medicīnā ar līdzekļu trūkumu.

Tāpat līdz neseniem laikiem Latvija bija vienīgā ES valsts, kur pacienti bija spiesti iegādāties ķīmijterapijai nepieciešamos medikamentus patstāvīgi. Taču 2017. gada decembra sākumā valdība apstiprināja Veselības ministrijas sagatavotos likuma grozījumus, kuri nosaka ķīmijterapijas saņemšanas kārtību.

Saskaņā ar jauno kārtību, ambulatorajiem pacientiem zāles tagad tiks sniegtas caur centralizēto iegādi, kas ļaus Veselības ministrijai nodrošināt gan atbilstošu medikamentu glabāšanu, gan zemāku medikamentu cenu. Pēc pašu onkoloģijas slimnieku atsauksmēm, tas būs daudz ērtāk.

Ziņu lente
0