Politika

Plāksnītes pie pieminekļiem: Nacionālais bloks tiks skaidrībā ar vēsturisko patiesību

© Wikipedia / Aleksandrs TimofejevsPiemineklis kritušajiem padomju karavīriem Subātē
Piemineklis kritušajiem padomju karavīriem Subātē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība piedāvā padomju pieminekļiem piestiprināt skaidrojošas plāksnītes un norādīt, ka to uzraksti "neatbilst vēsturiskajai patiesībai".

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Valdošās koalīcijas partijas atbalstījušas Nacionālās apvienības (NA) ierosinājumu piestiprināt skaidrojošas plāksnītes līdzās padomju pieminekļiem.

Informāciju par to Nacionālā apvienība publicēja savā vietnē 20. decembrī.

Ierosināts pie padomju laiku pieminekļiem izvietot paskaidrojošas plāksnes, kurās skaidrota konkrētā pieminekļu nozīme (jeb mērķi) un definēts, ka "ideoloģiskie padomju vēstījumi, kas redzami un, attēloti šajos pieminekļos, neatbilst vēsturiskajai patiesībai".

Koalīcijas partneri konceptuāli atbalstīja ideju par "skaidrojošo plākšņu" izvietošanu koalīcijas padomes sēdē nedēļas sākumā. Jautājums tika iekļauts dienas kārtībā pēc NA deputāta Riharda Kola ierosinājuma.

Krievijas vēstniecība Lietuvā - Sputnik Latvija
Plāksnītes pie padomju pieminekļiem Krievijas vēstniecība Lietuvā uzskata par nekrietnām

Tagad pilnvarotās iestādes apkopos informāciju par padomju pieminekļiem Latvijā, bet atbilstošajiem resoriem — Ārlietu ministrijai, Iekšlietu ministrijai un Kultūras ministrijai — tiks uzdots "veikt nepieciešamās darbības, lai iniciatīvu par informāciju par informatīvu plākšņu izvietošanu pie padomju laiku pieminekļiem varētu īstenot".

Nepatīkams mantojums

Ideju izvietot plāksnītes ierosinājusi Latvijas Politiski represēto apvienība. Pēc viņu domām, fakts, ka padomju pieminekļi vēl joprojām stāv bez skaidrojumiem, neļauj apzināties Latvijas traģisko vēsturi XX gadsimtā.

"Lai gan kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 1990.gadā ir pagājuši gandrīz 28 gadi, Latvijā joprojām ir saglabājušies daudzi bijušā okupācijas režīma — Padomju Savienības — ideoloģiskie pieminekļi. Daudziem Latvijas iedzīvotājiem šie pieminekļi ir padomju okupācijas simboli," — uzskata iniciatīvas autori.

"Tie ar saviem vēstījumiem un ar Latvijā šobrīd ar likumu aizliegtās padomju simbolikas — piecu staru zvaigznes, cirtņa un āmura — lietojumu kavē padomju vēstures mantojuma problēmu risināšanu, vienotās atmiņas veidošanos un šķeļ sabiedrību," — skaidro Latvijas Politiski represēto apvienība.

Smeļas iedvesmu kaimiņos

Pirmā ideju par "ideoloģiski atbilstošu plāksnīšu" izvietošanu ierosināja Lietuva: rudens vidū Biržu rajonā parādījās plāksnītes ar norādi par to, ka uzraksti uz padomju pieminekļiem "neatbilst vēsturiskajai patiesībai". Vēlāk plāksnīšu uzstādīšana tika apturēta, taču Lietuvas Seimā iesniegts likumprojekts, kas paredz "ideoloģiski nepareizu" plāksnīšu nomaiņu pret "neitrāliem", Lietuvas vēstures traktējumam atbilstošiem uzrakstiem.

Daži aktīvisti sākuši izlikt skaidrojošās plāksnītes arī Latvijā.

Ziņu lente
0