Ziemassvētku galds Latvijas iedzīvotājiem – dārgākais desmit gadu laikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo desmit gadu laikā Ziemassvētku galda vidējā cena pieaugusi aptuveni uz pusi, taču piparkūku un mīklas popularitāte nav mazinājusies.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Šogad produktu cenas ir būtiski pieaugušas, tomēr Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētkus sagaidīs pie svētku galda, ziņo Neatkarīgā Rīta Avīze.

Šogad Ziemassvētku galds būs dārgākais pēdējo desmit gadu laikā. Tikai pirms desmit gadiem, iegādājoties kilogramu cepeša, zosi, vārītus un apceptus kartupeļus, skābus kāpostus, zirņus ar speķi, gaļas salātus, konfektes Serenāde, desmit pīrādziņus ar speķi un pāris klaipus baltmaizes, bija jāsamaksā 39,70 eiro, bet šogad tāds pirkums izmaksās jau 53,02 eiro.

Piemēram, vārītu un apceptu kartupeļu cena pieaugusi par 158%, pelēkie zirņi ar speķi kļuvuši dārgāki par 123%, baltmaize — pat par 214%.

Tukšas kabatas - Sputnik Latvija
Swedbank: Latvijas iedzīvotāji priecājas, ja var savilkt galus kopā

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka gada laikā produkti sadārdzinājušies par 4,7%. Augušas piena un piena produktu: sviesta, siera, biezpiena, jogurta cenas, dārgāka ir gaļa un gaļas izstrādājumi, svaigi dārzeņi un augļi, olas, konditorejas izstrādājumi, kartupeļi, svaigas un saldētas zivis. Toties lētāks kļuvis cukurs un makaronu izstrādājumi.

Taču, neskatoties uz augošajiem izdevumiem, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju iecerējuši atzīmēt Ziemassvētkus pie svētku galda. Šī gada decembrī piparkūku pārdošanas apjoms Maxima Latvija tīklā pieaudzis par 32%, bet piparkūku mīklas pircēju skaits pieaudzis par 24% salīdzinājumā ar novembri. Tirdzniecības tīkla interneta veikalā piparkūku apjoms pieaudzis par 214%, piparkūku mīklas — par 317% salīdzinājumā ar šo periodu pērn. Šogad par 32% biežāk pērk mandarīnus, pieauguši arī kosmētikas komplektu (par 23%) un rotaļlietu (par 38%) pārdošanas apjomi. 2017. gadā Latvijas iedzīvotāji biežāk izvēlas dzīvās eglītes — to pārdošanas apjoms Maxima Latvija veikalos audzis par 17%.

Ziņu lente
0