Katru gadu Latvijā onkoloģijas diagnozi nosaka desmitiem bērnu

CC BY-SA 2.0 / Tom Page / Katru gadu Latvijā onkoloģijas diagnozi nosaka desmitiem bērnu
Katru gadu Latvijā onkoloģijas diagnozi nosaka desmitiem bērnu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadu desmitiem Latvijas bērnu tiek diagnosticētas onkoloģiskas saslimšanas: mediķi iesaka, pirmo simptomu atklāšanas gadījumos bērniem, kuri izraisa raizes, nekavējoties griezties pie ģimenes ārsta.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) hematoonkoloģes Gunitas Mednes sacītā, tiešu onkoloģisko saslimšanu statistiku bērnu vidū Latvijā nav iespējams noteikt emigrācijas dēļ, taču vidēji katru gadu šo diagnozi nosaka 40-50 bērniem, vēsta Mixnews.lv.

BKUS hematoonkoloģe Žanna Kovaļeva savukārt uzstājīgi iesaka vecākiem būt vērīgiem un laiku pa laikam rūpīgi pārbaudīt bērna veselību.

Центр диагностики и лечения диабета - Sputnik Latvija
Eurostat: Latvijā gandrīz neslimo ar cukura diabētu

"Sliktas pašsajūtas un simptomu gadījumos, kuri izraisa uztraukumu, jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nozīmēs turpmāko izmeklēšanu," paziņoja Kovaļeva.

Gadījumā, ja bērnam nepieciešami papildus izmeklējumi, kurus neapmaksā valsts, piemēram, pozitronu emisijas tomogrāfija, vecāki var vērsties Bērnu slimnīcas fondā, kā arī gadījumos, kad nepieciešama ārstēšanās ārzemēs.

Fonda vadītāja Liene Dambiņa atzīmē, ka ik gadu onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai tiek tērēti apmēram 70 tūkstoši eiro.

Kādas perspektīvas

Iepriekš tika ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika uzsākta parakstu vākšana par to, lai novirzītu Latvijas 100. gadadienas svinībām paredzētos 60 miljonus eiro vēža ārstēšanai.

Iniciatīvas autors Aurels Alvils Puričs atzīmēja, ka vēža ārstēšanas metodes Latvijā ir stipri atpalikušas un vien pēdējo trīs gadu laikā saslimušo skaits, kuri lūdz pēc palīdzības, palielinājies četras reizes. Turklāt onkoloģijas slimnieki no Latvijas bieži cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, jo kaimiņvalstī ārstēšanai tiek piedāvāts daudz vairāk mūsdienīgu kompensējamo medikamentu.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sociālās apdrošināšanas iemaksu reformu rezultātā var augt ātrās palīdzības dienesta slodze

Puričs pārliecināts, ka pareiza līdzekļu sadalīšana palīdzēs izglābt daudzus cilvēkus, kuru vidū ir kāda radinieki, draugi un paziņas.

Arī Latvijas onkologi atzīst, ka vēža ārstēšanas metodes valstī atpaliek no mūsdienu metodēm minimums par 10 gadiem, un viņiem nākas izmantot novecojušas tehnoloģijas. Tāpat mediķi nenoliedz, ka ārzemēs onkoloģijas ārstēšana var būt efektīvāka, nekā Latvijā.

Nacionālajā veselības dienestā radušos situāciju skaidro ar līdzekļu trūkumu.

Saskaņā ar valdības apstiprināto 2018. gada budzētu, veselības aprūpes finansējums pirmo reizi pārsniegs 1 miljardu eiro. Iespējams, finansējuma palielināšana šajā svarīgajā nozarē varēs izmainīt situāciju ar onkoloģiskajām saslimšanām valstī.

Aptieku tīkls Benu Aptieka uzsāka kampaņu "Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar Benu", lai palīdzēto bērniem ar onkoloģiskajām slimībām.    

Ziņu lente
0