DUS uzņēmumu vadītājs: degvielas akcīzes nodokļa celšana radīs nopietnus satricinājumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degvielas akcīzes nodokļa paaugstināšana nopietni ietekmēs latviešu makus, jo dārgāka kļūs ne vien degviela, bet arī citas preces, kuru vērtībai tiek pieskaitīti loģistikas izdevumi.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Degvielas tirdzniecības kompānijas "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš ir pārliecināts: akcīzes nodokļa palielināšana benzīnam radīs lielu satricinājumu nozarē, vēsta Grani.lv.

"Pēdējā laika lielākais nozares satricinājums būs gaidāms jau pēc pāris nedēļām, kad, sākoties jaunam gadam, tiks celts akcīzes nodoklis degvielai. Tā rezultātā jau 1. janvārī degvielas cena stacijās kāps par aptuveni 5 eiro centiem litrā," — paziņoja Riekstiņš.

Viņš atzīmēja, ka akcīzes pieaugumu tieši izjutīs gala patērētājs: "Šis ir tas gadījums, kad palielinot nodokļu slogu konkrētam sektoram, vistiešākajā veidā tiek ietekmēti gala patērētāji. Pieaugot nodoklim, pieaugs ne tikai degvielas, bet arī citu preču cenas, tā kā sadārdzināsies to loģistikas izmaksas."

Degvielas uzpildes stacija - Sputnik Latvija
Lietuvā nākamgad pieaugs degvielas un cigarešu cenas

Tāpat Riekstiņš pastāstīja, ka akcīzes nodokļa paaugstināšanas rezultātā mazināsies Latvijas konkurētspēja salīdzinājumā ar citām valstīm. Kā piemēru viņš minēja Igaunijas iedzīvotājus, kuri sāka izmantot Latvijas DUS pakalpojumus pēc tam, kad 2016. gadā Igaunijā atkārtoti pieauga degvielas akcīzes nodoklis, degvielas cenas Igaunijā bija augstākās visā Baltijā.

Saskaņā ar pētījumiem, puse Igaunijas transporta kompāniju uzpilda savas mašīnas ārzemēs, trešdaļa no tām — Latvijā. Igauņi mēdz iegādāties degvielu arī Lietuvā, Polijā un Krievijā.

Runājot par nozares gada rezultātiem, Virši-A vadītājs atzīmēja, ka 2017. gadā benzīna cenas Latvijā bija samērā stabilas. Viņš atgādināja, ka pēdējo 9 mēnešu laikā degvielas patēriņš mazumtirdzniecībā palielinājies par 5%, kas liecina par klientu pirktspējas izaugsmi un labiem gada rezultātiem kopumā.

Šobrīd 95. markas benzīna litrs maksā 1,15-1,18 eiro, bet dīzeļdegvielas cena nedaudz pārsniedz vienu eiro.

Uzņēmējs atzīmēja, ka DUS nav tikai uzpildes vieta, tā ir vieta, kur cilvēki ienāk paēst, izmantot Wi-Fi un pat apmaksāt rēķinus, tāpēc sektora darbinieki cenšas piedāvāt patērētājam vēl plašāku pakalpojumu spektru, lai veiksmīgi konkurētu šajā nozarē.

Kur likties

Iepriekš tika ziņots, ka šī gada jūlijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumus par nodokļu reformu.

Degvielas uzpildes stacijas iekārta - Sputnik Latvija
Eksperts: jaunajā gadā latvieši dosies pēc benzīna uz Lietuvu

Akcīzes nodokļu likuma grozījumu skaitā tika iekļautas arī degvielas nodokļa likmes izmaiņas: svinu nesaturoša benzīna akcīzes nodoklis 2018. gadā paaugstināsies par 7,8% — no 436 līdz 470 eiro par tūkstoti litru, svinu saturošam benzīnam par 24% — no 533,3 uz 564 eiro par tūkstoti litru.

Tāpat par 11% palielināsies akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai — no 341 un 378 eiro par tūkstoti litru, savukārt sašķīdinātās gāzes akcīzes nodoklis palielināsies par 12%.

Pēc eksperta Mārtiņa Stirāna domām, šādas degvielas cenas liks latviešiem pirkt degvielu Lietuvā, tāpat kā iepriekš augstais degvielas akcīzes nodoklis piespieda igauņus uzpildīties Latvijā.

Ziņu lente
0