Uzņēmēji nav pārliecinājuši Kučinski ielaist Latvijā viesstrādniekus

© Foto : pixabay / sagoodi2Uzņēmēji nav pārliecinājuši ielaist viesstrādniekus. Foto no arhīva
Uzņēmēji nav pārliecinājuši ielaist viesstrādniekus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas uzņēmējiem trūkst kvalificētu darbinieku, taču premjerministrs Māris Kučinskis neļauj samazināt viesstrādnieku algas slieksni līdz minimālajam.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Augsti kvalificēts darba spēks Latvijā ir aizvien grūtāk atrodams, otrdien Saeimas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē pastāstīja Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Normunds Ozols, vēsta Mixnews.lv.

Sēdē piedalījās arī dažādu valsts iestāžu pārstāvji, lai apspriestu uzņēmēju ierosinājumu piesaistīt Latvijā darba spēku no ārzemēm.

Rīga - Sputnik Latvija
Bēgšana no Baltijas: Latvija un Lietuva zaudē labākos kadrus

Ekonomikas ministrija uzskata, ka nepieciešams uzlabot augsti kvalificēta darba spēka pieejamību darba devējiem Latvijā, jo situācija ir aizvien sarežģītāka — kvalificētu darbinieku vakanču skaits ir vairākkārt pieaudzis. Situācija ir kritiska, atzina Ozols un piebilda, ka vienā brīdī darba spēka trūkums sāks bremzēt ekonomikas attīstību.

Ozols pastāstija par Ekonomikas ministrijas izstrādāto profesiju sarakstu, kurā būs jūtams būtisks darba spēka trūkums. Viņš uzsvēra, ka saraksts sūtīs signālu investoriem un demonstrēs, kādas nozares Latvija atbalsta.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras informācija liecina, ka darbspēka pieejamības jautājums ir aktuāls visās jomās, turklāt 80% uzņēmēju atbalsta darbinieku piesaistīšanu no ārvalstīm. Pietrūkst gan augsta un vidēja līmeņa, gan arī zemas kvalifikācijas strādnieku.

90% aptaujāto Latvijas uzņēmumu uzskata, ka problēmas risinājumam nāktos pārvērtēt studiju programmas augstskolās. Piemēram, IT jomā nepieciešams, lai augstskolas absolvētu 3 tūkstoši jaunu speciālistu gadā, taču patlaban šo specialitāti apgūst tikai 600 studenti, paskaidroja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Visas iespējas nav izsmeltas

Premjerministrs Māris Kučinskis neatbalsta Latvijas darba tirgus atvēršanu lētajam darbspēkam, viņš pastāstīja intervijā LTV.

Politiķis uzskata, ka patlaban no uzņēmēju puses jūtams spiediens — viņi aicina samazināt viesstrādnieku algu līmeni no vidējās līdz minimālajai algai. Taču premjers attrauc: vēl ne, šobrīd vēl visas iespējas nav izsmeltas.

Pēc viņa domām, nav iespējams piesaistīt lēto darbspēku no citām valstīm, kamēr nav uzaicināti ārzemēs dzīvojošie tautieši un celta produktivitāte. Ir jāizmanto Latvijā esošās rezerves.

Ziņu lente
0