Zāles maisiņā: Latvijā mainīs ķīmijterapijas saņemšanas noteikumus

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasProdukcijas kvalitātes kontrole
Produkcijas kvalitātes kontrole - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir vienīgā valsts ES, kurā pacienti, dodoties uz ķīmijterapiju, ved līdzi maisiņu ar preparātiem, un tīkla "Mēness aptiekas" pārstāvis nesaskata šājā situācijā neko īpašu.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Valdība apstiprinājusi Veselības ministrijas sagatavotos noteikumu grozījumus, kas paredz ķīmijterapijas zāļu saņemšanu pacientiem, vēsta LTV.

Vienotā iepirkuma procedūra, ko īstenos Nacionālais Veselības dienests, ļaus nodrošināt preparātu pareizu uzglabāšanu un līdzekļu ekonomiju. Tiesa, pret jaunievedumiem iebilst aptieku tīkls, jo var zaudēt divus miljonus eiro.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Lai izdzīvotu: ar vēzi slimojošie latvieši pārvācas uz Igauniju

Patlaban pacienti ir spiesti patstāvīgi iegādāties ķīmijterapijai nepieciešamos līdzekļus un vest tos uz Latvijas Onkoloģijas centru. Latvija ir vienīgā valsts ES, kurā pacienti, dodoties uz ķīmijterapiju, ved līdzi maisiņu ar preparātiem.

Ķīmijterapijas ietvaros tiek izmantoti toksiski preparāti, kuru glabāšanas prasības ir atšķirīgas, turklāt temperatūras svārstības apdraud pacientu veselību un samazina šo līdzekļu efektivitāti. Ļoti sarežģīti ir nogādāt Onkoloģijas centrā visu nepieciešamo, nodrošinot atbilstošo temperatūru, it īpaši augstas gaisa temperatūras apstākļos vai ceļā no citas pilsētas.

Pie tam cilvēki var kaut ko sajaukt: piemēram, ielikt ledusskapī preparātu, kas jāuzglabā istabas temperatūrā, tāpēc šķīdumā rodas nosēdumi, un to vairs nav iespējams ievadīt… Mediķi atzīst: viņi ne vienmēr ir pārliecinati par to, ka pacients uzglabājis preparātus pareizi.

MK noteikumu grozījumi paredz zāļu nodrošināšanu ambulatorajiem pacientiem ar centralizētā iepirkuma palīdzību. Tas ļaus Veselības ministrijai nodrošināt gan medikamentu atbilstošu uzglabāšanu un zemākas izmaksas. Arī onkoloģijas slimnieki uzskata, ka tā būs daudz ērtāk.

Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Speciālisti atkal apspriedīs Rigvir likteni

Zaudētājos ir tikai vidutājs — aptieku tīkls, un veselības ministre Anda Čakša pauda cerību, ka arī tas sapratīs, cik svarīgi pacientiem ir MK noteikumu grozījumi.

Tīkla "Mēness aptiekas" (tas pārstāvēts Onkoloģijas centra telpās) pārstāvis Dins Šmits iebilst, ka ekonomijas nebūs. Tiesa, viņš atteicās pastāstīt, kādu naudas summu aptiekas tīkls ieguldījis kampaņā ar mērķi atcelt grozījumus: "Galvenokārt esam ieguldījuši manu laiku, kas veltīts pārrunām ar iesaistītajām pusēm, lai pārliecinātu tās par mūsu viedokli."

Aptieku tīkla pārstāvji ceļ trauksmi, norādot, ka jaunie noteikumi varot apdraudēt vēža slimnieku dzīvību, ja slimnīcā pēkšņi nebūs atrodami vajadzīgie preparāti. Onkologi to uzskata par muļķībām, jo stacionārā slimnieki saņem ķīmijterapiju centralizētās sagādes apstākļos. 

Ziņu lente
0