Tas nav joks: Latvija varētu uzņemt pie sevis Olimpisko uguni

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasOlimpiskā uguns un karogs
Olimpiskā uguns un karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrija, nesaņēmusi Norvēģijas atbalstu, varētu uzaicināt Latviju kļūt par partneri Ziemas Olimpiādes 2026 organizēšanā.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik, Vladislavs Fedotovs. Latvijai varētu parādīties cerība iekļūt olimpiskās kustības vēsturē, ja kļūs par Zviedrijas partneri 2026. gada Ziemas Olimpisko spēļu organizēšanā, vēsta Latvijas Televīzija.

2017. gada sākumā Stokholma grasījās iesniegt pieteikumu 2026. gada Olimpisko spēļu rīkošanai, taču pavasarī šī ideja nodzisa zemā valsts politisko spēku atbalsta dēļ. Galvenokārt tādēļ, ka Starptautiskā Olimpiska komiteja tobrīd nebija izlēmusi, kāds būs finansiālais atbalsts nākotnes Olimpiādes organizētāju valstij.

Игроки сборной Канады по хоккею с трофеем ЧМ-2016 - Sputnik Latvija
Kanādas hokeja izlase pirms Olimpiādes uzspēlēs Rīgā

Taču rudenī iecere sarīkot Balto Olimpiādi Stokholmā modās no jauna. Zviedrijas Olimpiskā komiteja plāno daļu sacensību sarīkot Falunā (slēpošanas kalniņi, biatlons) un Orā (kalnu slēpošanas trase), savukārt savas trases kamaniņu sportam un bobslejam zviedriem nav. Tādēļ viņi centās vienoties ar norvēģiem, taču kaimiņiem izrādījās savi plāni 2026. gadam: viņi grasās par pretendentu izvirzīt Telemarku.

Tad Zviedrija pievērsa savu skatu Latvijai, kur jau kopš padomju laikiem Siguldā pastāv kamaniņu un bobsleja trase. Ar Latvijas atbalstu zviedri jau janvārī plāno ierasties vizītē, lai sīkāk apspriestu ieceri.

Skaidrs, ka pašreizējā stāvoklī Siguldas trase nevar cerēt uz tāda mēroga sacensību uzņemšanu, kāda ir Olimpiāde. Šim mērķim tā ir jārekonstruē, kā arī jāsaved kārtībā vietējā infrastruktūra. Jebkurā gadījumā, Siguldas trases atjaunošana izmaksās  zviedriem ievērojami mazāk, nekā līdzīgas konstrukcijas celtniecība savā valstī.

Pēdējā laikā liela mēroga pasākumu organizēšana vairākās valstīs uzreiz (piemēram, PČ futbolā un hokejā) kļūst populārāka, jo ļauj ievērojami samazināt organizētājvalsts izdevumus. Taču, no otras puses, Ziemas Olimpiādes organizācijas plānā nekas tāds iepriekš nav piedzīvots, un SOK reakcija uz šādu pieteikumu nav zināma. Tikai vienu reizi SOK izlēma atdalīt jāšanas sporta sacensības no pamata sacensībām Melburnā 1956. gadā.

Pēc Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta Aldoņa Vrubļevska sacītā, gala lēmumu par pieteikuma iesniegšanu 2026. gada spēlēm zviedriem ir jāpieņem līdz nākamā gada martam. Šobrīd reālākie kandidāti XXV Ziemas Olimpisko spēļu rīkošanai ir Sona Šveicē un Kalgari Kanādā. Vēl viens potenciālais pretendents — Saporo Japānā — diez vai var cerēt uz šo Olimpiādi, jo tādā gadījumā tās būs jau trešās Spēles Āzijā (pēc Phjončhanas 2018. gadā un Pekinas 2022. gadā).

Starp citu, Stokholmas izredzes 2026. gadā varētu izrādīties diezgan augstas. Dīvaini, taču gandrīz gadsimtu ilgajā ziemas Olimpiāžu vēsturē Zviedrija vēl ne reizi nav tās rīkojusi. Tas ir arguments par labu skandināviem. Par Latviju pat nav ko runāt, jo tikai šādā sadarbības variantā ar lielu partneri tai ir iespēja iekļūt Olimpisko spēļu vēsturē.

Ziņu lente
0