Paula apbalvošanas ceremonija neiztika bez Valsts valodas centra

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasKomponists Raimonds Pauls. Foto no arhīva
Komponists Raimonds Pauls. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Goda ordenis apliecina gan godu, gan cieņu, gan slavu, uzsvēra Gruzijas pārstāvis Tengīzs Phaladze, kurš pasniedza apbalvojumu.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Latvijas komponists Raimonds Pauls saņēma Gruzijas prezidenta piešķirto Goda ordeni, vēsta Baltnews.lv.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Paulam jau vasarā tika piešķirts Gruzijas Goda ordenis par īpašiem nopelniem, ieguldījumu muzikālās mākslas attīstībā un kultūras saikņu stiprināšanā starp Gruziju un Latviju. Toreiz Gruzijas vēstnieks Latvijā Teimurazs Džandžalija nodeva komponistam Gruzijas prezidenta rīkojumu par apbalvošanu. Kaut arī tika paredzēts, ka balva tiks pasniegta komponistam viņa vizītes laikā Tbilisi, svinīgais pasākums notika 7. decembrī, "Spīķeru" zālē Rīgā.

© Foto : dzintarukoncertzale.lvGruzijas prezidenta rīkojums par "Goda ordeņa" piešķiršanu Raimondam Paulam
Указ президента Грузии о присуждении Раймонду Паулсу Ордена Почета - Sputnik Latvija
Gruzijas prezidenta rīkojums par "Goda ordeņa" piešķiršanu Raimondam Paulam

Vakara sākumā pēc ievadrunas "Latvijas koncerti" vadītājs Guntars Ķirsis deva vārdu Gruzijas vēstniekam Latvijā Teimurazam Džandžalijam.

"Krieviski?— pavaicāja Ķirsim Gruzijas diplomāts un, saņēmis apstiprinošu atbildi, turpināja. — Mēs esam mazas valstis, taču pie mums dzīvo ļoti talantīgi cilvēki. Mēs radām lielu skaitu kultūras vērtību, ko demonstrējam visai pasaulei. Pierādījums tam — maestro Raimonds Pauls. Es esmu ļoti priecīgs, ka Gruzija ir pienācīgi novērtējusi viņa darbu. Ceru, ka tuvākajā laikā mēs redzēsim viņu Gruzijā."

Pēc vēstnieka runas Ķirsis atkal vērsās pie zāles.

"Ja te kāds gadījumā ir no valodas inspekcijas, pasakiet, ka es visu iztulkoju," — viņš teica latviešu valodā un nekavējoties atkārtoja šo frāzi krieviski.

"Es zinu, zinu," — atsaucās Džandžalija.

Raimonds Pauls - Sputnik Latvija
Raimonds Pauls vēlas saņemt no Latvijas pensiju 5 tūkstošu eiro apmērā

Pēc tam uz skatuves kāpa Raimonds Pauls.

"Šīs notis kaut kad ļoti sen man uzdāvināja slavenais komponists Gija Kančeli, ar kuru esmu pazīstams jau kopš 60. gadiem. Šī mūzika man ir sevišķi tuva, jo tā ir ļoti melodiska. Es pat ierakstīju disku, kurā spēlēju viņa teātra un kino mūziku. Mēģināsim nospēlēt bez īpašiem mēģinājumiem," — teica Pauls

Kopā ar Paulu Kančeli mūziku izpildīja Andris Grunte (basģitāra) un Māris Briežkalns (sitaminstrumenti).

"Izrādās, arī es esmu uzrakstījis kaut ko ar Gruziju saistītu. Sākotnēji tā nebija. Pirms Vozņesenskis uzrakstīja dzejoļus. Kad uzrakstīja, sanāca, ka tas ir saistīts ar jūsu ģeniālo mākslinieku," — teica maestro un sāka spēlēt kompozīciju "Miljons sārtu rožu".

Pēc tam uz skatuves kāpa Gruzijas prezidenta starptautisko lietu padomnieks Tengizs Phaladze.

"Ko gruzīniem nozīmē Raimonda Paula māksla? Es domāju, tā ir mūsu. Domāju, tā teiks katrs gruzīns. Pat tas, ko jūs spēlējāt šodien. Esmu dzirdējis to daudzas reizes, taču katru reizi jūs liekat to visu iziet no jauna, pa vēl nenoietu ceļu. Jo jūs improvizējat. Liels jums paldies par to. Esmu pilnvarots nodot jums šo ordeni, kurš tulkojumā no gruzīnu valodas nozīmē un iemieso gan godu, gan cieņu, gan slavu," — paziņoja Phladze, iesniedzot ordeni latviešu komponistam.

Pauls pateicās Gruzijas pārstāvim par godalgu.

Raimonds Pauls - Sputnik Latvija
Latvijā sūdzas par Raimonda Paula uzrunu krievu valodā

"Paldies jūsu valdībai, paldies maniem seniem pielūdzējiem. Dod Dievs, lai arī jaunieši klausītos. Esmu priecīgs, ka starp mūsu valstīm ir normālas attiecības un būs vēl labākas. Centīšos spēlēt, cik vien varēšu. Un, protams, gribu nodot sveicienu Gijam Kančeli, manam lielam draugam un dižam Gruzijas komponistam un visiem jūsu kultūras darbiniekiem — gan kino, gan teātra darbiniekiem. Viņi ir lieliski. Paldies," — pateica Pauls.

Latvijas PSR un PSRS Tautas mākslinieks, nopelniem bagātais Latvijas PSR mākslinieks, padomju un latviešu komponists Raimonds Pauls ir daudzu godalgu laureāts, tostarp, viņam piešķirts PSRS ordenis "Goda zīme", komponists ir Latvijas Trīs zvaigžņu Ordeņa kavalieris, kā arī zviedru Polārās zvaigznes I pakāpes ordeņa bruņinieks. Slavenais mākslinieks apbalvots ar Latvijas Atzinības Krustu, viņam piešķirtas arī Krievijas un Armēnijas valsts godalgas, un viņš ir izcīnījis daudzas starptautiskās mūzikas godalgas un prēmijas.

Ziņu lente
0