Politika

Rinkēvičs: Krievija ignorē Ukrainas suverenitāti un tai jāuzņemas atbildība par to

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasПлощадь Независимости в Киеве
Площадь Независимости в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas agresīvā politika pret Ukrainu liecina, ka tā neizprot pamatprincipus un vērtības, un demonstrē šīs valsts neatkarības, vienotības, suverenitātes un teritoriālās vienotības ignoranci, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 24. Ministru padomes sanāksmē pauda, ka atsevišķām EDSO dalībvalstīm ir fundamentāli pretrunīga izpratne par pamatprincipiem un vērtībām, ziņots Latvijas ĀM vietnē.

EDSO 24. Ministru padomes sanāksme notika 7. decembrī Vīnē. Savā uzrunā Rinkēvičs uzsvēra, ka Ukrainas jautājumam jāpaliek EDSO dienas kārtībā, ņemot vērā organizācijas svarīgo lomu konfliktu novēršanā un atrisināšanā.

Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Polijas prezidenta kanceleja: Eiropa izvēlēsies Maskavu, nevis Kijevu

Jautājumā par organizācijas dalībvalstu fundamentāli pretrunīgo izpratni par pamatprincipiem un vērtībām Rinkēvičs nosodīja Krievijas viedokli attiecībās ar Ukrainu un paziņoja, ka Krievijai jāuzņemas atbildība par savām agresīvajām darbībām šajā valstī. Rinkēvičs atzīmēja, ka EDSO ir platforma iesaldētu konfliktu atrisināšanai Eiropā, un paziņoja, ka sarežģītu situāciju noregulēšanai nepieciešama spēcīga politiskā griba un vēlme.

Politiķis uzsvēra, ka drošība Eiropā esot cilvēktiesību, demokrātijas principu, likuma virsvadības un galveno brīvību ievērošana, tāpēc jāturpinot darbs EDSO autonomo institūtu un to neatkarības nostiprināšanai.

Latvijas ārlietu ministrs piedalījās arī īpašā sanāksmē par cilvēktiesību situāciju Krimā, kuras ietvaros pauda satraukumu par Krimas tatāru cilvēktiesību un pamatbrīvību ierobežošanu kopš Krimas pussalas pievienošanās Krievijai.

Sanāksmes laikā ministram notika arī vairākas tikšanās, piemēram, viņš apsprieda Latvijas un Lihtenšteinas divpusējās attiecības ar Lihtenšteinas ārlietu, izglītības un kultūras ministri Aurēliju Friku, kā arī tikās ar EDSO augsto komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru, lai apspriestu aktuālās Latvijas problēmas.

Спецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото - Sputnik Latvija
"Atgūt teritoriju": Volkers informējis, kā Tramps vēlas atrisināt Ukrainas jautājumu

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs EDSO ministru sēdes ietvaros tikās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu. Pārrunu gaitā Tilersons norādīja, ka Maskavas un Vašingtonas attiecību uzlabošana prasa Ukrainas jautājuma atrisināšanu.

Savukārt Lavrovs kārtējo reizi norādīja, ka nepieciešama precīza Minskas protokolu izpilde no Kijevas puses. Apkopojot tikšanās rezultātus, Krievijas diplomāts piezimēja, ka Ukrainas jautājumā Krievijas un ASV viedokļi atšķiras, un norādīja, ka šo problēmu apspriež arī abu valstu Aizsardzības ministrijas.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs pauda bažas par to, ka Krievijas rezolūcijas projekts jautājumā par ANO miernešu misiju Donbasā tiek izskatīts ar aizkavēšanos. Pēc ministra vārdiem, laikā, kamēr rezolūcijas izskatīšana tiek atlikta, Ukraina piedāvā idejas, kas līdzinās okupācijas administrācijas ieviešanai Donbasā un problēmas vardarbīgai atrisināšanai, lai nepildītu pienākumus, ko vienbalsīgi apstiprināja ANO Drošības padome.

Ziņu lente
0