Mācības jaunā stilā: mazāk priekšmetu un mājas darbu

© pexelsMācības jaunā stilā
Mācības jaunā stilā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais izglītības modelis paredz mazāku priekšmetu skaitu un mājas darbu vecākajās klasēs.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Jaunais izglītības modelis, ko patlaban izstrādā Latvijas Izglītības ministrija, paredz samazināt vecākajās klasēs apgūstamo priekšmetu skaitu, ziņo mixnews.lv.

Tāpat samazināsies arī skolēnu pildāmo mājas darbu apjoms.

Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks paudis pārliecību par to, ka samazinātais priekšmetu skaits un mājas darbu apjoms ļaus vecāko klašu skolēniem gatavoties studijām augstskolās.

Ierēdnis paskaidroja, ka VISC cenšas panākt vidējās izglītības atbilstību starptautiskajiem standartiem, bakalaura pakāpei, kā tas notiek Anglijā, ASV, Kanādā un citās valstīs. Viņš piezīmēja, ka netiek plānots atteikties no mājas darbiem pilnībā, taču, padziļināti apgūstot priekšmetus, ar skolā pavadīto laiku vajadzētu pietikt, lai skolēns attīstītu savas zināšanas un prasmes bez papildu darba pēc nodarbībām.

Pēc viņā vārdiem, 10.-12. klašu skolēniem jāgūst iespēja izvēlēties mazāku priekšmetu skaitu. Vismaz pieci priekšmeti jāapgūst padziļināti, trīs — augstākajā līmenī.

Aizvadītajā nedēļā Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka Rīgas pašvaldība ieviesīs mazākumtautību skolās īpašu programmu, kuras ietvaros skolēniem tiks pasniegti galvenie priekšmeti viņu dzimtajā valodā.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs pastāstīja par domes pozīciju krievu skolu jautājumā

"Tas ir pēc fizikas stundas, kas notiek IZM programmas ietvaros latviešu valodā, skolēns varēs apmeklēt papildu fizikas nodarbību pie tā paša skolotāja, taču nu jau dzimtajā valodā," — paskaidroja Ušakovs.

Papildu nodarbība tiks ņemta vērā kā mājas darbs. Citiem vārdiem sakot, bērns atgriezīsies no skolas vēlāk, taču jau ar izpildītiem mājas darbiem.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis uzskata Rīgas domes iniciatīvu par nelietderīgu. "Ja papildu nodarbībās patiešām tiek atkārtots tas pats, kas bija mācību stundā no rīta, man grūti teikt, ka tamlīdzīga iniciatīva būtu labi pārdomāta," — klāstīja ministrs.

Iepriekš skolēnu vecāki vērsās Izglītības ministrijā ar lūgumu ar likumu regulēt mājas darbu apjomu. Izglītības likums paredz, ka mājas darbu apjomu nosaka skolotājs, un nekādi citi noteikumi, kas paredzētu, kadā apjomā, kādā vecumā un kādā priekšmetā būtu jāpilda mājas darbi, nav izstrādāti.

Ziņu lente
0