Rīdzinieku ūdens rēķini palielināsies par 2-3 eiro

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasВодопроводный кран
Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais ūdensapgādes tarifs sastādīs 0,86 eiro kubikmetrā, savukārt par kanalizāciju – 0,77 eiro kubikmetrā bez PVN, šobrīd šie tarifi sastāda 63 un 65 centus attiecīgi.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Rīgas pašvaldības uzņēmuma Rīgas ūdens tarifu paaugstināšana ūdensapgādei un notekūdeņiem novedīs pie ūdens rēķina palielināšanās par 2-3 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), paziņoja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa Latvijas Radio intervijā.

Ūdensvada krāns - Sputnik Latvija
Rīgā būtiski pieaugs ūdens un kanalizācijas tarifi

Jaunais tarifu plāns paredz ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifus attiecīgi 0,86 eiro un 0,77 eiro apmērā par kubikmetru. Rīgas ūdens jau sniedzis jauno projektu sabiedrisko pakalpojumu uzraudzīšanas komisijai.

Kalniņa paskaidroja, ka esošais tarifs ir spēkā jau vairāk nekā trīs gadus. Taču iedzīvotāju skaits samazinās, jo rīdzinieki arvien biežāk pārvācas uz dzīvi ārpus pilsētas. Taču ūdensapgādes izdevumi paliek nemainīgi vai palielinās, tādēļ palielinās arī patērētāju izmaksas.

Pēc Kalniņas sacītā, kopš 2014. gada ūdens patēriņš Rīgā samazinājies par 13%.

Turklāt šajā laika periodā pieaugušas ūdens ieguves izmaksas. Tāpat aktīvi ūdensvadu un pilsētas kanalizācijas tīkla remontdarbi prasa lielus kapitālieguldījumus – tarifi ir jāceļ, atzīmēja Kalniņa.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Pieaugs dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām

Sakarā ar plānotajām tarifu izmaiņām, Sabiedrisko pakalpojumu uzraudzības komisija 1. decembrī aicina Rīgas iedzīvotājus uz tikšanos, kur viņi varēs uzklausīt Rīgas ūdens argumentus un izteikt savu viedokli.

Iepriekš Sabiedrisko pakalpojumu uzraudzīšanas komisijas padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis atzīmēja, ka tā ir normāla tendence, kad uzņēmums vēlas ievērojami palielināt tarifu, taču bieži, kopēja situācijas vērtējuma gaitā, regulators panāk izdevumu samazināšanu.

Rīgas ūdensvadu garums šī gada sākumā jau ir pārsniedzis 1 400 kilometrus, savukārt Rīgas pilsētas kanalizācija sastāda 1 140 kilometrus. Vērts atzīmēt, ka atsevišķos Rīgas ūdensvadu posmos cauruļu vecums simts un vairāk gadu, kas arī ir viens no galvenajiem jaunu bojājumu un avāriju iemesliem.

Ziņu lente
0