Fenologs pastāstīja par Latvijas laikapstākļiem decembrī

CC BY-NC-SA 2.0 / Elina Baltpurviņa / Зимняя Рига, набережная 18 ноября
Зимняя Рига, набережная 18 ноября - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spriežot pēc pazīmēm, sals varētu sākties mēneša beigās, raksta savā blogā slavenais latviešu fenologs Vilis Bukšs.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Decembris būs mēreni auksts un nokrišņiem bagāts, stāsta tautas sinoptiķis Vilis Bukšs. Savus secinājumus viņš ir veicis, balstoties uz laikapstākļu novērojumiem šī gada jūnijā, kad bija vēss un salīdzinoši sauss laiks.

Зимняя дорога и деревья в снегу - Sputnik Latvija
Fenologa prognoze: Latviju gaida aukstākā ziema pēdējo piecu gadu laikā

Stiprs sals decembrī nav gaidāms, it sevišķi mēneša pirmajā pusē, jo septembrī Miķeļa nedēļas naktīs nebija salnas. Savukārt 7. augusts, kas nosaka laikapstākļus ziemā, bija sausa un silta diena.

Tas nozīmē, ka ziemā un tās pirmajā mēnesī – decembrī – tomēr ir iespējams stiprs sals. Visticamāk, tas varētu iestāties mēneša vidū, savukārt laikapstākļi līdz Ziemassvētkiem Latvijas austrumu rajonos būs sniegiem bagāti un mēreni auksti.

Pēc laikapstākļu novērojumiem jūnijā un augustā tāpat var secināt, ka aukstums atnāks ap 21. decembri, savukārt mēneša beigās Latvijā iestāsies atkusnis.

Kopumā pēc prognozes decembris būšot tuvs savai normai Latvijas austrumu rajonos, savukārt citos valsts reģionos būšot mazliet siltāk, nekā parasti. Nokrišņu tāpat būšot vairāk, nekā vidēji jābūt. Mēneša pirmajā pusē laikapstākļi būs mainīgi: aiz neliela sala sekos atkusnis un slapjš sniegs.

Garāmgājēji sniegputenī. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sinoptiķi pastāstījuši, kad Latvijā gaidāms pirmais sniegputenis

Decembra vidū pastiprināsies sals, un atsevišķos rajonos gaisa temperatūra varētu pazemināties pat līdz —15 grādiem. Taču šāds sals būs īslaicīgs. Visticamāk, ka visaukstākās dienas varētu būt laikā līdz un pēc Ziemassvētkiem, it īpaši austrumu rajonos, kur termometra stabiņš varētu parādīt —17 grādus.

Latvijas austrumu un centrālajos rajonos Ziemassvētkos gaidāms sniegs ar nelielu salu. Pēc Ziemassvētkiem kļūs siltāk, iespējami nokrišņi slapja sniega veidā. Aizejošo gadu pavadīsim bez stipra sala, uzskata fenologs Vilis Bukšs. Jaunā gada janvāris, visdrīzāk, būs visaukstākais, aiz kura sekos mērens sniegs un auksti laikapstākļi.

Jāatzīmē, ka pēc decembra laikapstākļiem var secināt par to, kāda vasara mūs gaida nākamgad. Piemēram, tautas gudrība saka: ja Adventes laiks ir sauss un debesis skaidras, tad arī vasara būšot sausa. Savukārt, ja decembrī ir daudz sala dienu, zeme ir sasalusi un bieži snieg, tad nākamgad būšot laba raža. Vēl viena pazīme saka, ka, ja šomēnes "veļa nežūst" no lietus, tad nākamā vasara būšot mitra, raksta tautas sinoptiķis.

Ziņu lente
0