Latvijas bitcoin birža varēs atvērt klientiem norēķinu kontus bankās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas elektroniskās naudas iestāde izsniegusi Latvijas bitcoin biržai Globitex licenci tiesībām piešķirt klientiem starptautisko bankas konta numuru IBAN.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas bitcoin biržas Globitex līdzdibinātājas Līzas Aizupietes sacīto, kompānija nesen saņēmusi licenci Lietuvas elektroniskās naudas iestādē un tagad ir tiesīga atvērt klientiem IBAN (International Bank Account Number – starptautiskais bankas konta numurs) kontu kā banka, vēsta Rus.db.lv.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Uzņēmums Latvijā pirmais Baltijas valstīs pārdod mājokli par bitmonētām

Aizupiete paskaidroja, ka licence sniedz kompānijai iespēju tiešā veidā piedalīties Eiropas maksājumu sistēmā SEPA (Single Euro Payments Area – vienota eiro maksājumu zona) caur Lietuvas Centrālo Banku. Tāpat viņa uzsvēra, ka šādas licences saņemšana Globitex esot vienīgais gadījums pasaulē, kad kompānija, kura ir saistīta ar bitcoin, saņēmusi iespēju atvērt savus IBAN kontus.

Šī gada maijā Globitex palaida Lielbritānijā bitcoin biržu, kur eiro un kriptovalūtas apmaiņas operācijas tiek nodrošinātas ar Igaunijas banku LHV starpniecību. Šobrīd elektroniskā platforma strādā testa režīmā, īstenojot ierobežota apjoma operācijas.

Aizupiete pastāstīja, ka Latvijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) rēķinājās uz bankām, tādēļ kompānija Globitex neplānoja uzsākt darbu šīs valsts regulējamajā jomā. 

Četru gadu laikā Eiropas Savienībā Globitex meklēja draudzīgi noskaņotu regulatoru, kurš būtu gatavs spert soli pretī šim biznesam, un atrada atbalstu Lietuvā, kur pēc Aizupietes sacītā, likumdošana un regulatora politika izrādījusies vislabāk gatava šādai darbībai.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai tuvojas bitcoin noriets?

Pēc Globitex līdzdibinātājas sacītā, par vienu no svarīgākajiem momentiem kļuva attālināta klientu identifikācija, kurai nepieciešams liels sarežģītas dokumentācijas apjoms ar apliecinātām kopijām un tml. Taču Lietuvā regulators atļāva attālinātai klientu identifikācijai izmantot Skype līdzīgu mobilo aplikāciju, kura juridiski atzīta par papīra ekvivalentu, kas ievērojami atviegloja identifikācijas procesu, pastāstīja Aizupiete.

Iepriekš tika ziņots, ka bitcoin cena pirmo reizi pārsniedza 10 tūkstošu dolāru atzīmi. "Kalita-Finans" finanšu grupas analītiķis Dmitrijs Golubovskis ieteica tiem, kas vēlas nopelnīt uz šīs kriptovalūtas, pienācīgi pārdomāt savas investīcijas, negaidīt vieglu naudu un izturēties pret saviem ietaupījumiem kā pret zelta stieņiem, kurus pērk, lai palielinātu savu kapitālu ilgtermiņa perspektīvā.

Ziņu lente
0