Darba devēji Latvijā sadumpojušies pret "zaļo reketu"

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba devēju konfederācija iebilst pret jauno likumprojektu, kas paredz "zaļās enerģijas" obligāto iegādi – Latvijai nav nepieciešams tik liels daudzums elektrības, lai arī tā ir videi nekaitīga.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā Ekonomikas ministrija bija spiesta izdomāt, kā nākamgad samazināt maksājumus tā saucamo obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietvaros, tas ir maksu par "zaļo enerģiju", raksta avīze "Segodņa".

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

Galu galā no 2018. gada janvāra mājsaimniecības maksās par videi nekaitīgo enerģiju nedaudz mazāk, būtiski samazināsies maksājumi par OIK arī lielajām kompānijām, toties pieaugs mazo un vidējo uzņēmumu maksājumi.

Atgādināsim: nu jau vairāk nekā 10 gadus visas mājsaimniecības un uzņēmumi faktiski no savas kabatas subsidē privātuzņēmumus, kuri ražo atjaunojamo "zaļo enerģiju", kas tiek iegūta mazajās HES, vēja un koģenerācijas elektrostacijās. Šī privātā biznesa dotāciju sistēma ir novedusi pie tā, ka elektroenerģija Latvijā ir daudz dārgāka nekā Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā un pat Vācijā. Par kādu Latvijas produkcijas konkurētspēju var būt runa? 

Ekonomikas ministrija sola ar katru gadu samazināt maksājumus OIK ietvaros. Taču "zaļās enerģijas" ražotājus negaidot atbalstīja prezidenta Enerģētikas drošības komisija. Tās locekļi izstrādājuši likumprojektu, kas ļaus "zaļās enerģijas" biznesmeņiem saņemt piemaksas no mūsu kabatas līdz 2030. gadam. Jāpiezīmē, ka šonedēļ komisijas darbā iecerējis piedalīties arī prezidents.

Elektroenerģijas apakšstacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija nodrošina sevi ar elektroenerģiju par 69%

Tagad pret jauno enerģētisko reketu krasi iebildusi Darba devēju konfederācija, kura atzīmēja: jau patlaban Latvijā vērojams elektrības pārpalikums. Tas ir loģiski: iedzīvotāju skaits samazinās, tātad krītas arī elektroenerģijas patēriņš. Demogrāfiskās prognozes ir pesimistiskas: iedzīvotāju skaits samazināsies arī turpmāk. Kāda tad jēga paplašināt "zaļās enerģijas" ražošanu, ko turklāt vēl spiesti subsidēt iedzīvotāji?

Faktiski šonedēļ kļūs zināms, vai Raimonds Vējonis iesniegs Saeimā ekspertu sagatavotu bīstamo likumprojektu. Ekonomikas ministrija jau likusi saprast, ka tamlīdzīgu dokumentu neatbalstīs, vismaz ne pirms vēlēšanām.

Ziņu lente
0