Petīcija par bilingvālās izglītības saglabāšanu nav savākusi pietiekami daudz balsu

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык
Митинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi paraksti par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā izrādījušies nederīgi – balsojuši nepilsoņi vai personas vecumā līdz 16 gadiem.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Portālā ManaBalss.lv publicētās petīcijas par bilingvālās izglītības sistēmas saglabāšanu mazākumtautību skolās Latvijā savākto parakstu skaits izrādījies nepietiekams petīcijas izskatīšanai Saeimā, pastāstījis tās autors Deniss Barteckis savā lapā Facebook.

"Parakstu skaits par bilingvālās izglītības saglabāšanu bija nepietiekams. Nelikvīdo parakstu skaits izrādījās ļoti liels. Neliels, taču, domāju, atrisināms pārsteigums," – raksta Barteckis.

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kas paredzēja pakāpenisku pāreju pie mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar ieceri, no 2020./21. mācību gada visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, pie tam mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītos priekšmetus. Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi līdz šī gada beigām iesniegt Ministru kabinetā normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar plānoto pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās.

Сатверсме (Конституция) Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Manabalss.lv nevarēs patstāvīgi publicēt petīcijas

Plānoto skolu reformu Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji vērtē negatīvi. 23. oktobrī pie IZM notika mītiņš pret mazākumtautību skolu pārvešanu uz mācībām latviešu valodā. 16. novembrī notika otrā protesta akcija.

Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika sākta parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu skolās. Viena no petīcijām savāca 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā. 21. novembrī petīcija tika nodota Saeimā parakstu likviditātes pārbaudei (netiek ņemti vērā nepilsoņu un par 16 gadiem jaunāku personu paraksti). Pēc pārbaudes noskaidrojās, ka parakstu skaits nav pietiekams. Iepriekš Barteckis ziņoja, ka parakstu vākšana portālā Manabalss.lv tiks atsākta, ja likvīdo parakstu skaits nebūs pietiekams.

Ziņu lente
0