PVD nav konstatējis acīmredzamas atšķirības starp produktiem Latvijā un citās valstīs

CC0 / Evan-Amos / A US Mars bar that has been split in halfШоколадный батончик концерна Mars
Шоколадный батончик концерна Mars - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas un veterinārā dienesta pētījuma rezultāti tiks nodoti Eiropas Komisijai, lai noskaidrotu, kādēļ uzņēmumi ražo vienus un tos pašus produktus no dažādām izejvielām.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atzīmēja starpību starp vienādu preču zīmju importa produktiem, kuri tiek pārdoti Latvijā un citās Eiropas valstīs, uzsverot, ka tā ir nenozīmīga, ziņo iestādes preses dienests.

PVD pārbaudīja 38 pārtikas produktus un trīs dzīvnieku barības. Atsevišķu produktu ražošanā tika izmantotas dažādas izejvielas, dārgākas vai lētākas, taču laboratorijas pārbaužu laikā netika konstatētas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju esamība.

Produkti - Sputnik Latvija
Vai Latvijā darbojas "pārtikas aparteīds"

Piemēram, Beļģijā iegādātajā Nutella Ferrero B ready vafeļu krēma sastāvā nav pulvera sūkalas, savukārt Latvijā iegādātajā produktā tā tika konstatēta. Līdzīga atšķirība reģistrēta Latvijā un Vācijā iegādāto TUC krekeros ar bekona garšu, taču taukskābju saturs abos gadījumos ir vienāds.

Salīdzinot Latvijā un Vācijā iegādāto šokolādi Milka, iepakojums izrādījās identisks, taču laboratorijas pārbaude parādīja atšķirību riekstu un šokolādes saturā, turklāt abos gadījumos proporcija nesasniedza uz iepakojuma norādītos 20%. Iepriekš šīs šokolādes ekspertīze demonstrēja absolūtu identiskumu gan Rietumos, gan arī Austrumos.

Grabower suflē salīdzināšana parādīja, ka Latvijā produkta glazūras kakao sastāvā ir atrodami augu tauki, piemēram, palmu eļļa, savukārt Vācijā glazūra izgatavota no šokolādes, kura sastāvā ir kakao sviests un kakao mīkla.

Tāpat citu produktu vidū tika salīdzināta šķīstošā kafija Jacobs Krönung, šokolādes batoniņi Mars, cepumi Oreo, Actimel dzēriens, kaķu barība Sheba un suņu barība Pedigree.

Pircēji veikalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pārtikas aparteīds: Austrumeiropa ir kļuvusi par Briseles "atkritumu spaini"

Salīdzinot ar pētījumiem, ko veica Čehijā, Ungārijā un Slovākijā, Latvijas dati ir identiski, norādīja PVD direktors Māris Balodis. Saskaņā ar likumdošanu, ja produktā nav aizliegto ingredientu un tie visi ir norādīti uz iepakojuma, produktu atļauts pārdot, tādēļ Eiropas Komisijai (EK) ir uzstādīts nopietns uzdevums – noskaidrot, kādēļ ražotāji izplata vienus un tos pašus produktus no dažādām izejvielām, piebilda viņš.

PVD pētījumu rezultāti tiks nodoti EK pētījumu centram.

Par to, ka dažādās Eiropas valstīs tiek pārdotas dažādas kvalitātes preces ar vienādām preču zīmēm un iepakojumiem, iepriekš paziņoja EK priekšsēdētājs Žans-Klods Junkers, piebilstot, ka tas ir nepieņemami.

Ziņu lente
0