Kā bezpajumtnieki no Rīgas kļuvuši par zviedru miljonāriem

© pixabayБездомный
Бездомный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stokholmas slimnīcas celtniecības darbu krāpnieciskajā shēmā izrādījušies iesaistīti bezpajumtnieki no Rīgas – viņi vesti ar prāmi uz Zviedriju, atvēruši savā vārdā kontus un dibinājuši firmas.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Bezpajumtnieki no Latvijas izrādījušies iesaistīti krāpnieciskā nodokļu shēmā, kas saistīta ar Jaunās Karolīnas slimnīcas celtniecību Stokholmā, raksta TVnet.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Neesi samaksājis nodokļus? Gatavo 100 tūkstošus

Šogad Zviedrijas izmeklētāji un prokurori atklājuši plašu nodokļu krāpniecības shēmu, kurā iesaistīta virkne būvfirmu un fiktīvu uzņēmumu. Tās mērķis bija saņemt skaidro naudu algu izmaksai strādniekiem no Austrumeiropas.

Shēmā bija iesaistīti arī 14 cilvēki no Latvijas. Simtiem tūkstošu eiro tika pārskaitīti uz viņu kontiem bankās Zviedrijā. Latvijas iedzīvotāji neplānoja noziegumu un nebija tā organizatori – viņu uzdevums bija atvērt kontus bankās, saņemt bankas kartes un atdot tās noziedzīgo shēmu organizatoriem.

Cilvēkus, kuri bija gatavi pārdot savus personas datus, izdevās atrast bezpajumtnieku patversmēs un Rīgas Centrāltirgū. Pēc tam topošie uzņēmumu direktori un īpašnieki devās prāmī uz Zviedriju, kur atvēra kontus un parakstīja visu, ko lūdza shēmu organizatori.

Bezpajumtnieks - Sputnik Latvija
Eiropā strauji aug bezpajumtnieku skaits

Latvijas policija informējusi, ka, domājams, trīs ceļotāju nāve nav saistīta ar viņu biznesu Stokholmā. Domājams, viņi miruši alkohola pārdozēšanas rezultātā. Taču jāpiebilst, ka starp tiem, kuri piekrituši sadarboties ar nodokļu krāpniekiem, ir ne tikai alkoholiķi vai bezpajumtnieki.

Jūnijā Stokholmā notika pirmās instances tiesa, kurā vairāki cilvēki tika notiesāti. Piemēram, Pāvelam Jackovskim, kurš dzimis Baltkrievijā un studējis Polijā jurisprudenci un ekonomiku, tika piespriesta brīvības atņemšana uz četriem gadiem. Citiem shēmas dalībniekiem piespriests ieslodzījums uz laiku no viena līdz trim gadiem.

6. novembrī lietu izskatīja Apelācijas tiesa. Sods kļuva bargāks. Organizatoram tika piespriesti seši gadi, arī viņa līdzzinātāji saņēmuši stingrāku sodu. Latvijas iedzīvotāji, kuru personas datus krāpnieki izmantoja savā shēmā, netika apsūdzēti.

Ziņu lente
0