Kalniņš: Krievija vēlas stiprināt savu aizsardzības spēku, savukārt Latvijas ekonomiku – stiprināt nevēlas

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas NBS komandieris Leonīds Kalniņš
Latvijas NBS komandieris Leonīds Kalniņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas rīcība militārajā nozarē liecina par agresiju tikai par vēlmi paaugstināt savu aizsardzības spēju, nevis par draudzīgumu, uzskata Latvijas NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Krievijas nodemonstrētā attieksme joprojām paliek Latvijai nedraudzīga un liecina par agresivitāti, nevis vēlmi, piemēram, stiprināt ekonomikas sakarus, paziņoja LNT ēterā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Tā latviešu militārpersona komentēja Krievijas rīcību militārajā nozarē.

Kalniņš apgalvo, ka pēc savstarpējām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "rietumi 2017", kuras notika septembrī, Krievija it kā izvedusi no kaimiņu republikas tikai manevros piedalījušos karavīrus, taču tur palikuši militārpersonas, kuri pilda atbalsta funkcijas. Un nesen ar Baltkrieviju tika parakstīts līgums par Krievijas militārās tehnikas izvietošanu, paziņoja Kalniņš.

"Taču tas nav galvenais. Galvenais ir Krievijas nodemonstrētā attieksme, kura, diemžēl, ir Latvijai nedraudzīga," uzskata Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Kalniņš kārtējo reizi uzsvēra: Latviju joprojām sargā tas, ka viņa ir daļa no NATO kolektīvās drošības un aktīvi stiprina savu aizsardzības spēju.

Mācības "Rietumi 2017" notika no 14. līdz 20. septembrim Baltkrievijas teritorijā un trīs poligonos Krievijā. Pēc Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu sacītā, gatavošanās stratēģiskajām mācībām "Rietumi" tika īstenota "bezprecedenta informācijas spiediena" apstākļos.

Militārā parāde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija sola grandiozu parādi par godu Neatkarības dienai

Ritumu politiķi, tostarp, no Baltijas valstīm, pirms mācību "Rietumi" sākuma pauda uzskatus, ka Krievijas karavīri arī pēc manevru beigām varētu palikt Baltkrievijas teritorijā. Tāpat vairākkārt skanēja bažas, ka Krievija mācību manevros varētu iesaistīt lielāku karavīru skaitu, nekā paziņots, — līdz 100 tūkstošiem. Baltijas valstu politiķi paziņoja, ka manevru gaitā Krievija it kā apgūst viņu izolēšanas scenārijus.

Krievijā un Baltkrievijā vairākkārt uzsvēra, ka tās ir plānveida mācības un nav virzītas pret kaut kādām valstīm. Pēc Šoigu sacītā, "visi meli tika atmaskoti uzreiz pēc mācību beigām, kurām bija tikai un vienīgi aizsardzības raksturs". Ministrs uzsvēra, ka visi Krievijas karavīri atgriezušies savās dislocēšanās vietās.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško paziņoja, ka propagandas kampaņa pret mācībām "Rietumi 2017" izrādījusies nepamatota, taču ASV karaspēku skaits austrumu flangā palielinājies vairākas reizes.

"Nekādu Krievijas karaspēku Baltkrievijā nav, taču amerikāņu karaspēku skaits palielinājies divas, savukārt pēc dažiem aprēķiniem — četrkārtīgi," uzsvēra Krievijas diplomāts.    

Ziņu lente
0