Likuma grozījumus par skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā iesniegs Ministru Kabinetam jau šogad

© Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaПодписание документов в Сейме
Подписание документов в Сейме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi informatīvu ziņojumu par pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā vidusskolās, attiecīgus likuma grozījumus iesniegs Ministru Kabinetam līdz gada beigām.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegs Ministru Kabinetam grozījumus normatīvajos aktos, saistītos ar plānoto vidusskolas apmācības pāreju latviešu valodā, līdz šī gada beigām, vēsta TVnet.

депутат Сейма Гунар Кутрис - Sputnik Latvija
Deputāts: latviešu valoda visos bērnudārzos bija jāievieš jau pirms desmit gadiem

IZM sagatavojusi un iesniegusi Ministru Kabinetam informatīvu ziņojumu par pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā vidusskolās ar mērķi nodrošināt visiem Latvijas bērniem vienādas kvalitatīvas izglītības iegūšanas iespējas.

Saskaņā ar 2016. gadā veiktās aptaujas datiem, 39% mazākumtautības jauniešu teicami pārvalda latviešu valodu, vēl 39% — labi, 22% — pamatlīmenī vai vāji. 2013./2014. mācību gadā valsts eksāmenus latviešu valodā kārtoja 76% absolventu, 2016./2017. mācību gadā jau 92% mazākumtautību skolu absolventu.

Pāreja uz mācībām valsts valodā paredz, ka kopējā izglītības sistēmā centralizētie eksāmeni tiks kārtoti tikai valsts valodā jau no 2017./2018. mācību gada, 9. klasē – no 2019./2020. mācību gada, savukārt no 2021./2022. mācību gada vidusskolā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, izņemot mazākumtautību valodas, literatūru un ar to kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Ziņu lente
0