Beigu sākums: Latvenergo samazinās štatu par 1000 cilvēkiem

© Pixabay / ChronomarchieTukšs naudasmaks
Tukšs naudasmaks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvenergo darbinieku skaita samazināšanās rezultātā iespējama ķēdes reakcija uzņēmumos visā valstī, un bez darba paliks tūkstošiem cilvēku, uzskata speciālisti.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Uzņēmums Latvenergo plāno piecu gadu laikā atlaist aptuveni 1000 darbiniekus. Štatu samazināšanu uzņēmums pamato ar darba optimizāciju un jaunās skaitītāju sistēmas ieviešanu, vēsta grani.lv.

Pagaidām Latvenergo dažādos uzņēmumos — "Sadales tīkls", "Elektrum Latvija, Lietuva un "Elektrum Eesti", "Latvijas elektriskie tīkli" u.c. strādā vairāk nekā 4 tūkstoši cilvēku, tātad darbu var zaudēt katrs ceturtais koncerna speciālists.

Высшее образование - Sputnik Latvija
Latvijā trūkst apmēram 10 tūkstoši eksakto zinātņu speciālistu

Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis pastāstīja, ka štatu samazināšana ir viens no koncerna stratēģijas elementiem ar mērķi palielināt konkurētspēku Latvijā un citās Baltijas valstīs. Viņš atzīmēja, ka štatu samazināšana notiks pakāpeniski — pa 200 cilvēkiem gadā līdz 2022. gadam.

Viņš piebilda, ka kopš 2003. gada "Latvenergo" jau atlaidis aptuveni divarpus tūkstošus cilvēku, taču tagad process ritēs straujāk, jo arī tehnoloģijas nestāv uz vietas — viens "viedais" skaitītājs var aizvietot vienu darbinieku. Elektroenerģijas jaunās sadales sistēmas dēļ "Sadales tīkls" nāksies atlaist apmēram 800 cilvēkus, atzīmēja Siksnis.

Siksnis paziņoja, ka Latvenergo optimizācija nāks par labu uzņemuma klientiem — elektroenerģijas patērētājiem, jo viņiem nenāksies pārmaksāt par cilvēku darbu, bez kura jau iespējams iztikt..

"Ieviešot viedos skaitītājus, skaitītāja atslēgšanai/pieslēgšanai, skaitītāju rādījumu iegūšanai nav nepieciešama fiziska ierašanās objektā, to var paveikt attālināti," — teica Siksnis. Kopš 2018. gada sāksies plaša pāreja uz šo sistēmu. Jāpiebilst, ka visas izmaiņas "Latvenergo" sāksies tikai pēc jaunās darba efektivitātes koncepcijas apstiprināšanas  uzņēmuma padomē. Tas plānots novembrī.

Пилот компании AirBalitc в кабине Bombardier CS300 - Sputnik Latvija
Deficīta profesijas: kur atrast ārstus un pilotus

"Swedbank Latvija" galvenais ekonomisks Mārtiņš Kazāks paskaidroja, ka uzņēmumu optimizācija ir globāla tendence, kas skars visas nozares, taču ar sī procesa palīdzību iespējams izveidot konkurētspējīgu ekonomiku. Diemžēl tās blakusparādība ir darbinieku atlaišana, uzsvēra Kazāks.

Latvijas Bankas vecākā ekonomista Kārļa Vilerta viedoklis ir līdzīgs. Viņš saskata progresa vēsmas ražošanas optimizācijā un darbinieku aizvietošanā ar mūsdienīgām tehnoloģijām.

Taču Vilerts atzīmēja, ka pagaidām darba devēji norāda uz pieaugošu darbinieku pieprasījumu un vakanto vietu skaits aug. Cilvēkiem, kuri vēlas saglabāt konkurētspēju un palikt sarba tirgū, eskperts ieteica pastāvīgi uzlabot izglītību un apgūt jaunas iemaņas.

Ziņu lente
0