Šnorem netiks atņemts Trīszvaigžņu ordenis sakarā ar izteicienu par utīm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojums par valsts augstākās godalgas atņemšanu Nacionālās apvienības deputātam jūnijā Ordeņu kapitulam iesniedza Latvijas Cilvēktiesību komiteja un Latvijas Krievu biedrība.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Ordeņu kapituls pieņēma lēmumu atteikt piedāvājuma apstiprināšanā par Trīszvaigžņu ordeņa atņemšanu Nacionālās apvienības deputātam Edvīnam Šnorem, jo neredz tam pamatojumu, paziņoja Latvijas Civlēktiesību komitejas (LCK) loceklis Aleksandrs Kuzmins.

Savā Facebook viņš publicēja Prezidenta kancelejas atbildi.

Jūnijā LCK un Latvijas Krievu biedrība vērsās Ordeņu kapitulā ar paziņojumu par Trīszvaigžņu ordeņa  atņemšanu Edvīnam Šnorem.

Saskaņā ar likumu par valsts godalgām, par pamatu ordeņa atņemšanai kalpo "apkaunojoša rīcība, kura Ordeņu kapitulam nebija zināma godalgas piešķiršanas laikā un neatbilstoša apbalvotās personas statusam".

Депутат Сейма Эдвин Шноре - Sputnik Latvija
Saeimas komisija izteica brīdinājumu Šnorem par "krievu uti"

Pēc LCK valdes locekļa Aleksandra Kuzmina teiktā, Šnorem ir par ko atņemt ordeni, piemēram, "filmas "Padomju stāsts" sižetu izmantošana, kur pie filmas veidošanas piesaistītais vēsturnieks, krievu opozicionārs Boris Sokolovs vērtē tos kā viltojumus".

Tāpat Kuzmins atzīmē, ka pirmskara Latvijas Sabiedrības lietu ministra Alfrēda Bērziņa atkārtotais izteiciens par "krievu uti" ir  šokējošs, it sevišķi, ja tas skan no vēsturnieka lūpām, kuram derētu zināt, ar kādiem nolūkiem cilvēkus salīdzināja ar kukaiņiem.

Maijā LCK vērsās pie Saeimas Mandātu un ētikas un paziņojumu komisijas ar lūgumu izskatīt Šņores lietu. Četrpadsmitajā jūnijā komisija izteica viņam mutisku brīdinājumu. Jūlijā Drošības policija neatrada Šņores vārdos noziegumu, taču vēlāk viņa izteiciens ieinteresēja Krievijas Izmeklēšanas komiteju.    

Ziņu lente
0