Krievijas ĀM: Latvijas varas iestādes turpina attaisnot nacistus

© Sputnik / Sergey MelkonovВетераны 130-го латышского стрелкового корпуса и партизанских бригад возложили цветы на Братском кладбище
Ветераны 130-го латышского стрелкового корпуса и партизанских бригад возложили цветы на Братском кладбище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā ar lielu sašutumu uztvēra informāciju par to, ka Latvijā gatavi pielīdzināt Sarkanās armijas un vermahta veterānus, paziņoja Krievijas ĀM.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Krievija uzskata Latvijas plānus par Sarkanas armijas un vermahta veterānu pielīdzināšanu par zaimošanu, teikts Krievijas ĀM paziņojumā, vēsta radio "Govorit Moskva".

"Latvijas varas iestādes kārtējo reizi spērušas soli nacistu noziedznieku nobaltošanā un pielīdzināja Latvijas SS leģiona karavīrus Sarkanās armijas veterāniem, kuri atbrīvoja pasauli no fašisma," — paziņoja Krievijas ĀM. Krievijā šo iniciatīvu uztvēra ar lielu sašutumu.

Josifs Korens - Sputnik Latvija
Josifs Korens: likums par Otrā pasaules kara dalībniekiem veicina sabiedrības šķelšanos

"Uzskatām par absolūti nepieņemamu un briesmīgu pēc morāles principa tieksmi pārrakstīt vēsturi, apšaubīt Otrā pasaules kara rezultātus un Nirnbergas tribunāla spriedumu, kurš atzina SS par noziedzīgu organizāciju. Otro lasījumu izgājušais likumprojekts "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu" ir spožs apstiprinājums tam, ka jēdzienu nomaiņas process iegūst arvien sakropļotāku veidu. Šīs iniciatīvas zaimojošais raksturs ir acīmredzams," — paziņoja Krievijas ĀM.

ĀM uzsvēra, ka cer uz "adekvātu vērtējumu šajā sakarā no starptautisko profila struktūru, Latvijas Eiropas Savienības partneru un veterānu organizāciju puses".

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka 2. novembrī parlaments otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, saskaņā ar kuru par Otrā pasaules kara dalībniekiem plānots atzīt tikai Latvijas pilsoņus, kuri atradās šajā statusā 1940. gada 17. jūnijā un pastāvīgos Latvijas iedzīvotājus, legāli ieceļojušos valstī līdz šim datumam, kas praktiski izslēdz iespēju statusa iegūšanai padomju veterānu skaita vairākumam.

Otrā pasaules kara dalībnieka status tāpat netiks piešķirts Vācijas nacionālsociālistiskas partijas un tās kara struktūru, slepenās policijas un šī režīma drošības dienesta darbiniekiem. Tas pats ir arī ar PSRS vai LSSR VDK un šo organizāciju administratīvi saimniecisko struktūrvienību darbiniekiem.

Turklāt par Otrā pasaules kara dalībniekiem neatzīst pilsoņus un viņu ģimenes locekļus, kuri ieradās Latvijā pēc tā saucamā līguma par militārajām bāzēm.

Otrā pasaules kara dalībniekiem plānots izsniegt noteikta parauga apliecību un piemiņas nozīmīti. Pašvaldības patstāvīgi risinās jautājumu par sociālo garantiju un savu budžetu ietvaros pabalstu un pašvaldības nodevu apmaksas atvieglojumu piešķiršanu tiem.

Ziņu lente
0