Latvijas policija veic "kontroles pirkumus" bordeļos

© ALlisson HЖенские ноги
Женские ноги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Pēc vadības rīkojuma" policisti apmeklē masāžas salonus kā klienti, kur no sākuma saņem pakalpojumus un pēc tam uzrāda dokumentus.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas darbinieki izmeklēšanas pasākumu ietvaros veic "kontroles pirkumus" masāžas salonos vēsta telekanāla LTV raidījums Panorāma.

Чулки в сетку - Sputnik Latvija
Policija likvidējusi Rīgā pagrīdes bordeli: aizturēti trīs suteneri

Prostitūcija Latvijā faktiski ir legalizēta, kaut arī ar dažiem nosacījumiem. Apkalpot klientus drīkst tikai savā vai īrētā dzīvoklī ar nosacījumu, ka pārējie iedzīvotāji neiebilst. Dzīvoklim ir jābūt ne tuvāk par 100 metriem no izglītības iestādēm un baznīcām. Saskaņā ar esošo likumu, aizliegts reklamēt seksuālos pakalpojumus internetā un presē. Krimināli sodāms ir arī sutenerisms. Tāpat ar prostitūciju atļauts nodarboties personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu.

Likuma pārkāpumu noskaidrošanai, policija nosūta uz masāžas saloniem savus darbiniekus klientu kārtā, kur policisti saņem pakalpojumus un pēc tam detalizēti atskaitās par padarīto darbu. Valsts policijā šādu praksi dēvē par "izmeklēšanas eksperimentu" un uzstāj uz tā, ka tā tiek veikta saskaņā ar tiesas lēmumu. Rīgas pašvaldības policija (RPP) pamato šādu rīcību ar vadības pavēli.

Pēc RPP pārstāvja Toma Sadovska sacītā, policistu uzdevums ir pierādīt administratīvā vai kriminālā likumpārkāpuma faktu un likt personām, kuras pārkāpušas likumu, saņemt atbilstošu sodu.

Работницы интимных услуг - Sputnik Latvija
Rudenī Saeima izskatīs likumprojektu par prostitūcijas ierobežošanu

Saeimas deputāts, tiesībzinātnieks un jurists Andrejs Judins atzīmēja, ka šādas darba metodes ir plaši izplatītas Rīgas policijā. Tāpat Judins pauda šaubas par to, ka policistu rīcība nav pretrunā ar likumu.

"Ja viņi fokusētos uz cilvēku tirdzniecības, es varētu to saprast. nē, viņi vienkārši no sākuma meklē cilvēkus, kuri sniedz seksuālos pakalpojumus, un pēc tam likuma pantu, kuru var izmantot pret tiem. Tas diskreditē pašu policiju un ir pretrunā ar tiem mērķiem, kuri ierakstīti likumā. Manuprāt, RPP vērts aizdomāties par to, cik likumīga ir viņu rīcība," — paziņoja Judins.

Judina viedoklim piekrīt advokāts Artūrs Zvejsalnieks, pēc kura domām, šādas pārbaudes jāveic "ar mazāku iejaukšanos privātajā dzīvē un cilvēktiesībās".

Savukārt LTV atzīmē, ka patiesībā, lai pierādītu seksuālo pakalpojumu sniegšanas faktu, pietiek ar mutisku piekrišanu, vēl jo vairāk, ka šādi precedenti jau ir notikuši.

Iepriekš tika ziņots, ka Latvijas Iekšlietu ministrija grasās 2020. gadā paaugstināt minimālo vecumu prostitūcijas uzsākšanai – līdz 25 gadiem, savukārt prostitūtu klientiem piedāvāt iziet uzvedības korekcijas kursus. Tāpat plānots palielināt administratīvos sodus seksa industrijas darbiniecēm un viņu pakalpojumu pircējiem…

Ziņu lente
0