Ministru un deputātu algas palielinās automātiski

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienas asinis tev un man: ierēdņu algas automātiski tiek paaugstinātas kopā ar iedzīvotāju vidējo atalgojumu, jo katrs var kļūt par ministru.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Valsts budžetu 2018. gadam veidojot, deputāti un ministri nav aizmirsuši paredzēt izdevumus savu algu palielināšanai, kas automātiski tiek paaugstinātas kopā ar vidējo algu valstī, raksta baltnews.lv.

Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas prezidents saņēmis lielāko algas piemaksu

Saskaņā ar likumu, ministru prezidenta mēnešalgai ir jābūt piecreiz lielākai par vidējo algu valstī. Saskaņā ar aplēsēm no tā izriet, ka 2018. gadā Māra Kučinska alga pieaugs par 202 eiro — līdz 4 235 eiro pirms nodokļu nomaksas, citu ministru algas pieaugs par 192 eiro— līdz 4 020 eiro. Saskaņā ar Finanšu ministrijas datiem, prezidenta Raimonda Vējoņa alga jaunajā gadā nepārsniegs 5 tūkstošus 121 eiro, bet rajona tiesneša mēnešalga — sasniegs 1 966 eiro.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) uzskata, ka automātiska ierēdņu algu paaugstināšana ļauj izvairīties no nevajadzīgām diskusijām par šo ikgadējo budžeta izmaksu posteni.

"Jebkuram ir dota iespēja kļūt par ministru, par deputātu vai citu amatpersonu. Piemēram, kļūt par ministru nav viegli, līdz ar to es uzskatu, ka atalgojums ir adekvāts tam darbam, kas ministram ir jāiegulda," — skaidroja Putra.

Jau ziņots, ka Valsts kanceleja plāno pārskaitīt valsts pārvaldes darbinieku atalgojuma līdzšinējo politiku. Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis apgalvoja, ka valsts ierēdņu algai Latvijā ir jābūt vismaz 5 300 eiro, bet līdzekļus algu palielināšanai budžeta organizāciju vadošajiem darbiniekiem piedāvāja rast, samazinot štatu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens augusta sākumā apsolīja divkārtēju vidējās algas pieaugumu valstī — līdz 1500 eiro pēc pieciem gadiem. Pēc viņa prognozēm, jau pēc gada vidējā alga Latvijā pārsniegšot 1000 eiro. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem vidējā bruto darba alga (pirms nodokļu nomaksas) Latvijā 2016. gadā bija 859 eiro, kas ir par 41 eiro (5%) vairāk nekā 2015. gadā.

Ziņu lente
0