Latvija saglabā astoto vietu ES pēc bezdarbnieku skaita

© CC BY-SA 3.0 DE / Qwarzz / More tax? (cropped image)Kalkulators
Kalkulators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas aģentūras dati pārsniedz rādītājus, kurus publicējusi Nodarbinātības valsts aģentūra, par 1,3 procentpunktiem.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Septembrī Latvijā bezdarba līmenis sastādījis 7,9%, kas ir par 1,8 procentpunktiem mazāk, nekā gadu iepriekš, vēsta Eurostat.

Vidēji Eiropas Savienībā bezdarbs sastādījis 7,5%, eirozonā — 8,9%.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Bezdarba vērtējumā Eiropas statistika atšķiras no Latvijas datiem

Latvija ieņem astoto vietu ES, uzreiz pēc Spānijas (16,7%), Itālijas (11,1%), Horvātijas (10,5%), Kipras (10,3%), Francijas (9,7%), Somijas (8,7%) un Portugāles (8,6%).

Viszemākais bezdarbs ES reģistrēts Čehijā (2,7%), Vācijā (3,6%) un Maltā (4,1%). Lietuvā bezdarbs šī gada septembrī sastādīja 7,7%, Igaunijas, Grieķijas, Lielbritānijas un Ungārijas dati nav pieejami.

Gada laikā bezdarbs samazinājies visās ES dalībvalstīs, izņemot Somiju, kur tās līmenis nav mainījies, un Lietuvu kur tas palielinājies par 0,1 procentpunktu. Visvairāk bezdarbs samazinājies Kiprā — no 13% līdz 10,3%. salīdzinot ar ASV, kur bezdarba līmenis gada laika samazinājies no 4,9% līdz 4,2%.

Latvijas vērtējums

Tradicionāli Eurostat rādītāji pārspēj Latvijas statistikas iestāžu skaitļus. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, septembrī reģistrētā bezdarba līmenis sastādījis 6,6%. Kā ziņo NVA, uzskaitē septembra beigās atradās 64,5 tūkstoši bezdarbnieku. Saskaņā ar Eiropas aģentūras atskaiti, bezdarbnieku skaits Latvijā sastāda 76 tūkstošus.

Iepriekš ekonomiste, krievvalodīgā Dienas Bizness portāla redaktore Olga Kņazeva paziņoja Sputnik, ka Latvijā ne mazāk kā 10% iedzīvotāju veido "hroniskie" bezdarbnieki —cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ, vai nu nevēlās, vai negrib atgriezties darba tirgū.    

Ziņu lente
0