Skolas direktore par izglītības reformu: valstī palielināsies nemākuļu skaits

© pexelsДоска и мел
Доска и мел - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne visi bērni spēs mācīties latviešu valodā, daudzi no viņiem jau tā ar grūtībām apgūst skolas mācību programmu, paziņoja Rīgas Pārdaugavas pamatskolas direktore.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Pēc Rīgas Pārdaugavas pamatskolas direktores Irēnas Šinkarevas domām, Izglītības un zinātnes ministrijai, īstenojot reformu, ir jāņem vērā, ka ne visi bērni spēs mācīties latviešu valodā, ir skolēni, kuri pat dzimtajā valodā ar grūtībām tiek galā ar skolas mācību programmu. Par to Šinkareva pastāstīja radio Baltkom ēterā.

Денис Бартецкий - Sputnik Latvija
Skolu reformas atcelšanas iniciatīvas autoru nosauca par "prokrievisku"

Šinkareva uzskata, ka izglītības reforma var novest pie tā, ka Latvijā asi palielināsies pusizglītotu cilvēku skaits. Pēc viņas sacītā, skolotāji šobrīd raizējas nevis par tiem bērniem, kuri taisās stāties augstskolā, bet gan par tiem, kuri pat dzimtajā valodā nespēj apgūt pamatskolas programmu.

"Mācību grāmatas sen jau ir latviešu valodā, skolotājs tik un tā skaidro latviski. Augstākā izglītība – tikai latviešu valodā. Tātad bērni, kuri stājas augstskolā, ir spējīgi mācīties, viņi jau ir motivēti. Latviešu un angļu valoda viņiem – tā ir pašsaprotama lieta. Skolotāju sirds šodien sāp par tiem bērniem, kuri nespēj pat dzimtajā valodā apgūt fiziku, ķīmiju, matemātiku. Vai ministrija šobrīd piekrīt tam, ka mums būs ļoti daudz pusizglītotu cilvēku, un ka šie nemākuļi izies ielās? Vai viņi ies strādāt un vai nesīs labumu valstij?" — paziņoja Šinkareva.

Direktore pastāstīja, ka problēma ar bilingvālo izglītību ir tāda, ka latvieši domā, ka tas nozīmē, ka viss būs latviski un mazliet krieviski, savukārt krievi domā, ka viss ir krieviski un tikai termini vai daļa stundas norit latviešu valodā.

Tāpat Šinkareva uzsvēra, ka skola jau sen un sekmīgi strādā bilingvāli, un, ka pāreja pie šāda izglītības modeļa tika veikta kopš 1994. gada.

"Ministrija sen visu savedusi kārtībā, nepaziņojot par to plaši. Licencētās programmās skaidri teikts: pasniegšana latviešu valodā vai bilingvāli," — atzīmē Šinkareva.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis oktobra sākumā paziņoja, ka jaut pēc trīs gadiem visi vispārizglītojošie priekšmeti Latvijas skolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā. Neskatoties uz to, jau gandrīz trīs tūkstoši cilvēku atstājuši savus parakstus petīcijā par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā, kura publicēta 26. oktobrī sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv.

 

Ziņu lente
0