Bergmanis: 2% IKP aizsardzībai nav maksimums

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Раймонд Бергманис
Министр обороны Латвии Раймонд Бергманис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija turpinās palielināt aizsardzības budžetu, lai "attīstītos kopsolī ar mūsdienu tehnoloģijām un zināšanām", paziņoja Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja, ka nākamgad budžetā paredzētie izdevumi aizsardzībai 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) nav griesti un nevar būt griesti, ja Latvija vēlas attīstīties kopsolī ar mūsdienu tehnoloģijām un zināšanām, informē Baltnews.lv.

Раймонд Бергманис, министр обороны Латвии. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvija sola tērēt aizsardzībai 2% IKP pēc ASV ultimāta

Oktobra sākumā Latvijas Ministru kabinets apstiprināja likumprojektu par budžeta struktūru 2018., 2018. un 2020. gadam, kas paredz aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 2% IKP, tādējādi izpildot NATO prasību palielināt aizsardzības budžetu. 2018. gadā aizsardzības budžets sastādīs 576 miljonus eiro – par 128,8 miljoniem vairāk nekā pērn.

Tātad 2018. gadā budžetā ieplānotie aizsardzības izdevumi ir mazāki nekā veselības aprūpei paredzētie līdzekļi – tās finansējums pirmo reizi pārsniegs 1 miljardu eiro.

Lēmums par aizsardzības budžeta pieaugumu līdz 2% IKP tika pieņemts 2016. gada beigās Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās laikā. Kad ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss norāja Eiropas valstis par nepietiekamu NATO finansējumu, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsolīja, ka valsts aizsardzības ministrs tiks palielināts jau 2018. gadā.

2015. gadā Latvijas aizsardzības izdevumi sastādīja 1,02% IKP, 2015. gadā – 1,4% IKP, 2017. gadā – 1,7% IKP.

Ziņu lente
0