"Vēsturiskā patiesība": uz kara pieminekļa parādījies paskaidrojošs raksts

© Twitter / Princese Zeltīte‏Табличка на памятнике
Табличка на памятнике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu aktīvisti izlēmuši izmantot kaimiņu Lietuvas pieredzi un mēģina pielikt "skaidrojošas plāksnītes" piemiņas plāksnēm Rundānu Brāļu kapos.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Twitter tīklā publicētas vairākas fotogrāfijas, kas, spriežot pēc visa uzņemtas Padomju karavīru brāļu kapos Rundānu ciemā, Ludzas novada Rundānu pagastā. Fotogrāfe Elīna Kursīte publicēja savā lapā Brāļu kapu piemiņas plāksnes fotogrāfiju – pie plāksnes piestiprināts uzraksts "Padomju laiku ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēsturiskajai patiesībai". Tipogrāfijā drukātiem uzrakstiem latviešu aktīvistiem, šķiet, pietrūcis laika – zīmīte rakstīta ar roku. "Nu, tad sākam!" — savu tvītu parakstīja fotogrāfe.

Citā uzņēmumā tāda pati zīmīte redzama pie memoriāla galvenā pieminekļa.

Atzīmēsim, ka uz šī memoriāla piemiņas plāksnēm iemūžināti 107 vietējo iedzīvotāju vārdi, kuri gājuši bojā Sarkanās armijas rindās Lielā Tēvijas kara gados. Lielākoties redzami krievu uzvārdi, taču ir arī latgaļi.

Tomēr Twitter lietotāju vidū iniciatīva, šķiet, nav radusi īpašu atbalsi. Jau pirmais komentārs, ko publicēja Andris Tihomirovs, pauda: "Latviski rakstītais teksts ir daudz strīdīgāks. (konkrētajā bildē)."

Sociālā antropologa Klāva Sedlenieka retvīts bija vēl stingrāks: "Līdzīgu zīmīti vajadzētu arī pie Ulmaņa pieminekļa Rīgā."

Metodes, kas rada savstarpēju naidu

Novadpētnieks Aleksandrs Ržavins komentēja Sputnik Latvija situāciju ar "skaidrojošajām" plāksnītēm pie pieminekļiem.

Памятник советским морякам в Лимбажи - Sputnik Latvija
SS veterāni nojaukuši padomju jūrniekiem veltīto pieminekli Limbažos

"Protams, no vienas puses, iepriecina tas, ka nacionāli norūpējušās personas vairs neposta pieminekļus, kā pērn Limbažos, bet gan tikai atstāj papīrīšus ar ķeburiem. No otras puses, tas tomēr ir vandālisms. Runa taču ir par apbedījuma vietu, kur, manuprāt, ideoloģiskas batālijas nav pieļaujamas," – viņš uzskata.

"Turklāt tamlīdzīgas metodes tikai rada savstarpēju naudu, kā arī var pastiprināt eskalāciju. Nebūšu pārsteigts, ja kāds atbildei, izvietos, teiksim, esesiešu kapos Lestenē līdzīgu zīmīti, kurā "padomju laiku" vietā būs "nacionālisma laiki", saglabājot pārējo tekstu. Vai naciķi un vienkārši kapos apbedīto tuvinieki priecāsies par tādu pavērsienu? Ceru, ka Brāļu kapu komiteja atbilstoši reaģēs uz tādiem gājieniem un savu tautiešu vidū organizēs izglītojošu darbu par to, kā pienācīgi uzvesties apbedījumu vietās," – norādīja Aleksandrs Ržavins.

Lietuva demonstrējusi iniciatīvu

Atgādināsim, ka pirms nedēļas Biržu rajonā Lietuvā pie padomju karavīriem veltītiem pieminekļiem parādījās plāksnītes ar norādi, ka uzraksti uz monumenta "neatbilst vēsturiskajai patiesībai". Uz plāksnītēm norādīts "Otrā pasaules kara laiku PSRS karavīru apbedījums (kultūras mantojuma objekts). Padomju laiku ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēsturiskajai patiesībai".

Paskaidrojumi sniegti par memoriāliem un pieminekļiem Sarkanās armijas karavīriem, kuri krituši Baltijas operācijas laikā (1944. gadā), atbrīvojot Lietuvu, Latviju un Igauniju no vācu okupācijas. Karš ar pieminekļiem rit arī Polijā. Iepriekš tur stājās spēkā likums par dekomunizāciju, kas atļauj demontēt padomju karavīriem veltītos pieminekļus.

Ziņu lente
0