Kartupeļu cenas pieaugs lietavu dēļ

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasУборка картофеля
Уборка картофеля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietavu dēļ lauksaimnieki Latvijā šogad savākuši mazāku kartupeļu ražu nekā parasti, un tagad sagaidāms šo dārzeņu cenas pieaugums.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle pastāstīja, ka šogad lietavu dēļ Latvijā radās ievērojamas grūtības kartupeļu ražas novākšanā, tāpēc novākto kartupeļu apjoms ir mazāks, un to cenas var pieaugt, vēsta baltnews.lv.

Kraukle uzsvēra, ka nav zināms, cik lielā mērā pieaugs kartupeļu cenas, jo tās nosaka nevis lauksaimnieki, bet gan iepircēji, kuri salīdzina cenas Latvijas tirgū ar cenām citu Eiropas valstu tirgos. Tomēr viņa atgādināja, ka kartupeļu novākšana Latvijā turpinās un ilgs, kamēr vien būs iespējams strādāt uz lauka.

Lietavu sekas - Sputnik Latvija
Dūklavs: naudas zemnieku zaudējuma kompensācijai pietrūkst

Oktobra sākumā noskaidrojās, ka daudzi zemnieki vēl nav varējuši uzsākt kartupeļu novākšanu lietus un slapjās augsnes dēļ, tāpēc daļa ražas šogad var palikt uz lauka, kur lauksaimniecības tehnika nevar strādāt. Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja vietnieks Ilgvars Krūmiņš pastāstīja, ka vadošais kartupeļu pārstrādes uzņēmums Latvijā "Latfood" pārtrauks dārzeņu pieņemšanu, tiklīdz temperatūra naktīs kritīsies zem —4…-5 grādiem, jo apsalušus kartupeļus uzglabāt nav iespējams.

Šogad lauksaimnieki Latvijā cieta zaudējumus vairāku miljonu apmērā plūdu dēļ. Lietavu applūdinātajos laukos palika nenovākti ne tikai kartupeļi, bet arī graudaugu kultūras, ko nebija iespējams glābt. Ilūkstes novadā zemnieki palika bez vasarā ievāktā siena, un tagad nav zināms, ar ko barot lopus ziemā.

Jāpiebilst, ka valsts atvēlētā kompensācija par zaudēto ražu varēs segt tikai aptuveni 5% kopējo zaudējumu. Vidēji izmaksas sastādīs 20-30 eiro par hektāru bojāgājušās ražas: jo lielāks skaits lauksaimnieku iesniegs kompensācijas pieprasījumus, jo mazākas būs izmaksas. Septembra beigās Lauku atbalsta dienests jau saņēma pieteikumus, kuros lūgta kompensācija par vismaz 22 tūkstošiem hektāru applūdināto lauku.

Ziņu lente
0