Kultūras darbinieki atbalsta skolu pāreju uz izglītību latviešu valodā

© Sputnik / Roberts VicupsMeitene pie tāfeles
Meitene pie tāfeles - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rakstnieki, mūziķi un pedagogi aicina pēc iespējas ātrāk veikt visu skolu pāreju uz izglītību latviešu valodā – pēc viņu domām, tas sekmēšot sabiedrības saliedēšanos.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Vairāki valodnieki, rakstnieki un citi kultūras darbinieki pauduši viedokli, ka pāreja uz izglītību latviešu valodā visās Latvijas skolās jāveic pēc iespējas ātrāk. Savu pārliecību viņi pauduši atklātā vēstulē, kas publicēta avīzē Diena.

Oktobra sākumā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis paziņoja, ka no 2020./21. mācību gada visus vispārizglītojošos priekšmetus vidusskolās plānots pasniegt tikai latviešu valodā, un mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru, kā arī ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Страницы учебника латышского языка - Sputnik Latvija
Šadurskis: vecāki paši palīdzēs skolu pārejai uz latviešu mācību valodu

Vēstules autori dalās pārdomās ar sabiedrību par to, ka tagad, "pēc 27 nepiedodami nokavētiem neatkarīgās Latvijas gadiem" pienācis laiks lēmumam, kas dos iespēju visiem Latvijā dzīvojošajiem un Latvijai piederīgajiem jauniešiem iegūt vidējo izglītību valsts valodā.

Viņi aicina nepievienoties muļķīgām manipulācijām un iedomātām problēmām, turklāt prasmīgi izmanto lozungus: "Domāsim un darīsim nešaubīgi: Latvijā — latviešu valodu!"

Pēc viņu domām,"izglītība latviešu valodā arī mazākumtautību skolās Latvijā — situācijai un iespējām atbilstošs, nepieciešams un pašsaprotams lēmums", kas atbilstot situācijai un iespējām. Šāda reforma novedīšot pie vienotas sabiedrības izveides, kuras locekļi spēšot saprast viens otru latviešu valodā, uzskata vēstules autori.

"Daudzveidīga etniskā un kultūras identitāte, daudzveidīga valodu ainava Latvijā ar latviešu valodu kā izglītības un sabiedrības saziņas un saprašanās pamatu — tas ir lēmums, kas visiem nozīmē tikai ieguvumus," — viņi uzver. "Latviešu valoda ir saliedētas sabiedrības stūrakmens," — skaidro vēstules autori.

Rīga, Līvu laukums - Sputnik Latvija
Viedoklis
Prombraukšana no Latvijas: problēma vai labums?

Viņi aicina arī sekmēt pāreju pie latviešu valodas pirmsskolas izglītības iestādēs, mazākumtautību sākumskolās un pamatskolās.

Vēstuli parakstījuši rakstnieki Gundega Repše, Dace Rukšāne un Māris Bērziņš, mūziķi Ivars Cinkuss un Līga Paegle, izdevniecības "Pētergailis" vadītāja Inguna Cepīte, pedagogi Elīna Apsīte un Normunds Dzintars, Skrivanek Baltic direktors Vasilijs Ragačevičs un citi.

Ziņu lente
0