"Spiegs"- dzelzceļnieks jau gadu atrodas cietumā

© Sputnik / Алексей ФилипповРешетка в колонии
Решетка в колонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzelzceļnieks Aleksandrs Krasnopjorovs jau gadu sēž cietumā sakarā ar apsūdzību spiegošanā Krievijas labā, taču NATO pārstāvji neizrāda nekādu interesi pret procesu.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Spiegošanā apsūdzētais Aleksandrs Krasnopjorovs jau gadu tiek turēts ieslodzījumā. Drošības policijas pārstāvji nav ieradušies iepriekšējā sēdē, Krasnopjorovam atsaka piemērotā drošības līdzekļa grozīšana, savukārt NATO, kurai pieder Krasnopjorova nofotografētā tehnika, netika atzīta kā cietusī puse, un par to neinteresējas, vēsta PBK programma "Latvijas laiks".

Drošības policija - Sputnik Latvija
Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

Kriminālprocess pret dzelzceļa meistaru Aleksandru Krasnopjorovu tika uzsākta pērnā gada 27. septembrī, savukārt pirmā tiesas sēde šajā lietā notika šī gada 25. janvārī. Saskaņā ar lietas materiāliem apsūdzētais, būdams VAS Latvijas Dzelzceļš darbinieks, sistemātiski un mērķtiecīgi nodarbojies ar slepenas militāra rakstura informācijas vākšanu ar mērķi nodot to citai valstij tiešā veidā vai ar trešās personas starpniecību.

Tiesai bija nepieciešami astoņi mēneši, lai aptaujātu visus Krasnopjorova kolēģus – LDz darbiniekus, kuri šajā lietā uzstājas kā liecinieki. Pēc apsūdzētā advokāta Genādija Ivankina teiktā, neviens nav apstiprinājis apsūdzības versiju – ne liecinieki, ne vadības pārstāvji.

Ceturtdien notikušā sēdē Latvijas Drošības policijas analītiķis neieradās.

Jau gandrīz gadu apsūdzētais tiek turēts ieslodzījumā. Aizstāvība katru sēdi ceļ jautājumu par piemērotā drošības līdzekļa grozīšanu, taču pagaidām bez rezultātiem.

Meitene fotografē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Liegums fotografēt "kritisko infrastruktūru" – lieliskas iespējas spiegiem

Neskatoties uz to, ka runa ir par NATO tehniku, kuru Krasnopjorovs nofotografēja Jelgavas dzelzceļa stacijā, lietā kā cietusī puse netika atzītas ne Ziemeļatlantijas alianse, ne Savienotās Valstis.

"Tehnika pieder ASV, kuras nav izteikušas nekādas intereses gar šo procesu. Tās nav pat atzītas par cietušo pusi šajā lietā, nedz kāda cita NATO iestāde. Nav skaidrs, kādēļ mēs tik cītīgi aizstāvam NATO intereses? Tas, protams, ir uzslavējami, taču vai mēs neskrienam vilcienam pa priekšu?" — saka advokāts.

Saskaņā ar viņa prognozi process būs ilgs, un pat ja tiesa attaisnos aizdomās turamo, tad prokuratūra varētu apstrīdēt spriedumu. Aizstāvība, savukārt gatava aiziet pat līdz Eiropas Cilvēktiesību tiesai. Nākamā Jelgavas pilsētas tiesas sēde šajā lietā ieplānota 13. novembrī.

Люди фотографируют из поезда - Sputnik Latvija
Lietuvā spiegošanā apsūdzēts Krievijas pilsonis, apstrīdējis tiesas spriedumu

Novembra beigās DP paziņoja, ka aizturējusi kādu personu aizdomās par spiegošanu, proti, par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij tieši vai ar citas personas starpniecību. Pusotru mēnesi vēlāk kļuva zināms, ka aizdomās tiek turēts Aleksandrs Krasnopjorovs, ilggadējs Latvijas Dzelzceļa darbinieks.

Krasnopjorovs strādājis LDz Jelgavas nodaļā par ceļu meistaru, vadījis iecirkni ar 15 darbiniekiem un atbildējis par sliežu uzturēšanu. Tieši šeit brauca dzelzceļa sastāvi ar NATO militāro tehniku. Apsūdzība apgalvo, ka Krasnopjorovs to fotografējis un sūtījis bijušajiem dienesta biedriem uz Krieviju. Šī iemesla dēļ viņš tika apsūdzēts spiegošanā.

Dažādu politisko partiju pārstāvji sākot ar "Saskaņu" un beidzot ar Nacionālo apvienību nosaukuši Krasnopjorova lietu par izdomātu un pauduši šaubas par to, vai viņš nodarbojies ar spiegošanu. Ar aizdomās turamo ir pazīstami daudzi Latvijas politiskie darbinieki, jo viņš ir Afganistānas kara veterāns un veterānu biedrības loceklis.

Ziņu lente
0